Boeken voor mannen

Na het lezen van een roman vind je er iets van. Je wordt erdoor geraakt. Of niet. Of je vindt het goor, belachelijk of interessant. Door een roman te lezen kun je rondkijken in het hoofd van mensen, en leer je meer over anderen, en dus over jezelf. We houden het dicht bij huis: drie boeken van Nederlandse bodem die je als man gelezen moet hebben.

Jan Wolkers: Turks Fruit 

De meeste mensen wisten in 1968 niet wat hun overkwam toen Wolkers dit boek uitbracht. Vulgair, walgelijk, aanstootgevend vonden ze het. Het boek werd een bestseller. Wolkers trok zich trouwens zijn hele leven weinig aan van mensen die iets vonden van hem: “De meeste recensenten zijn in mijn ogen toch ziekelijke bavianen met de schedelinhoud van een gehalveerde banaan.”

Bij Wolkers draait het om seks, dood, verrotting en hel. En laten we eerlijk zijn, in ons leven draait het daar toch ook vaak om? Dan Bilzerian,

eat your heart out. Jan Wolkers schrijft op een pagina mooiere dingen over vrouwen, dan 1000 Instagram posts van billen en tieten achter elkaar. Dit boek is rauw, vol prachtige zinnen, met veel humor geschreven en verdient de beste plek in je boekenkast.

turks fruit man man

Check deze link om Turks Fruit te bestellen

Jan Cremer: Ik Jan Cremer

Jan Cremer heeft een grote bek. Althans dat vond iedereen toen hij in 1963 dit boek schreef en brutaal zelf op de voorkant zette: “de onverbiddelijke bestseller.” Dit alles uiteraard nog voordat er één boek verkocht was. Dit boek is bruut, goor, vol met seks en geweld, en de hoofdpersoon (Jan Cremer zegt dat hij het allemaal heeft meegemaakt) door veel mensen getypeerd als Tuig met Geld. Een soort Lil Kleine, maar dan iemand die echt kan schrijven.

Jan Cremer laat zien dat een grote bek hebben af en toe best wat kan opleveren.

En daarnaast: of het verzonnen is of niet, de sterke verhalen in zijn boek gaven mij een goede schop onder m’n kont om weer eens de wereld in te trekken en wat avontuur in mijn leven te gooien. Kopen dus, dit boek.

ik jan cremer man man

Check deze link om Ik Jan Cremer te bestellen 

Walter van den Berg: Schuld

“Mijn broer had nog gezongen op de avond dat hij iemand doodsloeg.” Zo begint dit boek, en dat zet meteen de toon. Van den Berg schrijft over het leven in Bos en Lommer, een van de meest grimmige buurten van Nederland toentertijd: “Waar mannen hangen in snackbars, rijden in Nissan Sunny’s en lopen op badslippers – en hun vrouw slaan.”

Geen gedoe in in dit boek. Van den Berg schrijft zoals Edgar Davids voetbalde. Hard en meedogenloos. Niet bang om met gestrekt been erin te gaan.
Dit boek grijpt je bij de strot en laat je niet meer los. Waar het over gaat? Over kleine criminelen, volkszangers, en chantage met seksvideo’s. Dat lijkt me genoeg om dit boek te kopen. 

schuld walter van den berg man man

Check deze link om het boek Schuld te bestellen

Is rijk worden een doel van jou? Er zijn boeken die je hierbij helpen. Check dan deze aanraders om te lezen.