Just Mercy nu in de bioscoop

In Just Mercy schittert Michael B. Jordan als advocaat Bryan Stevenson. De acteur kennen we onder andere al van Black Panther en Creed, maar dit zou zomaar eens zijn beste rol tot nu toe kunnen worden. In elk geval is het één van de meest ontroerende. Dat heeft alles te maken met het plot van de film, dat is geregisseerd door Destin Daniel Cretton. Cretton is voornamelijk bekend door zijn vele samenwerkingen (ook voor deze bioscoopfilm) met Brie Larson.

Waargebeurd verhaal

Het autobiografische verhaal van Bryan Stevenson wordt verteld in de film. Dit verhaal vond oorspronkelijk plaats in de jaren ’80. Het was Stevenson die destijds Afro-Amerikanen hielp die onterecht ter dood waren veroordeeld. Eén van deze gevangenen is Walter Macmilian (Jamie Foxx). Hij is argwanend en wantrouwig tegenover Bryan en lijkt geen enkele vorm van hulp te willen accepteren. Ondersteund door jonge advocate Eva (gespeeld door Brie Larson), denkt Bryan geen moment aan opgeven. Sterker nog: naast de zaak van Walter pakken zij nog meer rechtszaken op waarvan zij menen dat er mensen onschuldig zijn veroordeeld. Al gauw is er sprake van een heuse beweging.

Just Mercy

Strijd tegen onrecht

Het duurt niet lang voordat de ontwikkeling anderen begint op te vallen. Zeker in de setting van de film: de Republikeinse staat Alabama in ’80, wordt dit niet enkel toegejuicht. Stevenson wordt al snel gewaarschuwd voor zijn tegenstanders, mensen die afkeuren dat hij Afro-Amerikanen probeert te helpen. Hij geeft echter niet op. Want, zoals duidelijk wordt uit de trailer van Just Mercy: het is nooit te laat voor gerechtigheid.

Nominaties en prijzen voor Just Mercy

Doordat Just Mercy film nu pas in de bioscoop draait, staat hij niet tussen de nominaties voor de Oscars van 2020, al kan hij in het gevolg zomaar in de prijzen vallen op andere filmfestivals. Met het waargebeurde maar heftige onderwerp; de sterke cast en perfect geacteerde emoties, is die kans zeer aanwezig.