Plattegrond van de meest efficiënte reisroute:

De continue verandering van de omgeving maakt het een plezier om door Rwanda te reizen. Zo rijd je dwars door het regenwoud, authentieke dorpjes waar men vriendelijk naar je zwaait en langs adembenemende uitzichten.

* Het bezoeken van wildlife in Rwanda maakt het mogelijk om bedreigde diersoorten als chimpansees, gorilla’s en neushoorns een veilige leefomgeving te geven. Een groot deel van de opbrengsten gaat naar de community die de wilde dieren beschermt tegen stropers, maar ook de onderzoekers en artsen krijgen een deel.

#1. De hoofdstad van Rwanda: Kigali

De hoofdstad Kigali bevindt zich in het midden van het land. Het is een van de schoonste en veiligste steden van Afrika. Spring achterop een motor om je als een local door de stad te vervoeren naar een van deze plekken:

Genocide memorial Center: de rustplaats van 250.000 Tutsi’s die zijn omgekomen tijdens de genocide. Het is naast een herdenkingsplaats ook een museum.

.Bars / Clubs: Sundown is een gezellig lounge waar de locals hangen.

Overnachten: een prachtige accommodatie is het hotel heaven The Retreat, dat gerund wordt door een Amerikaans stel.

#2. De big five spotten in Akagera National park


In het Oosten van Rwanda, zo’n twee en halfuur rijden vanaf Kigali, vind je één van Afrika’s oudste nationale parken. Het park kenmerkt zich door de verschillende landschappen, een groot meer en de big five.

Je kan het park ontdekken met een jeep (gefaciliteerd door het park), maar het is ook mogelijk om zelf door het park te rijden om wildlife te spotten. Wij adviseren om een dag met een ranger te gaan, zodat je meer informatie krijgt over het park en de meeste kans hebt om de big five te zien. Tijdens onze game drive stonden we oog in oog met een prachtige olifant.

Het is naast rijden ook mogelijk om door de Wet Lands heen te varen om nijlpaarden, krokodillen en verschillende vogels te spotten. Een perfect moment is om dit te doen tijdens zonsondergang. 

Overnachten in het park:

Het is mogelijk te overnachten in een zeer luxe tentenkamp, Magashi. Hier slaap je tussen het wildlife en worden meerdere safari’s georganiseerd. 

Overnachten buiten het park:

Aan de rand van het national park vind je Akagera Game Lodge. Een goede uitvalplek om het park te bezoeken en heerlijk tot rust te komen. De budgetten buiten het park liggen aanzienlijk lager.

#3. Nyunggwe-Regenwoud: het oudste regenwoud van Oost Afrika

Je rijdt vanuit het oosten naar het westen van het land. Dit is een flinke tocht van 7 uur, maar je zal je absoluut niet vervelen door de mooie uitzichten en de duizenden heuvels die het land telt. Eenmaal aangekomen bij het Nyungwe National Park is het mogelijk om verschillende hikes te doen, waar men 300 verschillende vogels kan spotten, chimpansees en 12 andere soorten primaten, waaronder de Colobus monkey.

Canopy Walk: Een loopbrug van 160 meter lang

Vanuit het bezoekersinformatiecentrum van het park is het mogelijk om verschillende hikes te ondernemen. Een van die tochten brengt je bij de Canopy Walk, die zich hoog in bomen schuilt en uit komt bij een hoogte punt van 70 meter. Het vraagt behoorlijk wat lef om de loopbrug over te gaan, zo swingt en kraakt hij, maar als we de ranger mogen geloven zou er een olifant overheen kunnen lopen. Tip: vergeet niet van het uitzicht te genieten!

loopbrug rwanda Joris van Velzen

Chimpansees: He You! 

In het park leven twee groepen chimpansees die je kan bezoeken. Tijdens het bezoek hadden we veel geluk, want de hele familie was compleet en slingerde van boom naar boom. Ze maakten er een show, 

De chimps zijn onwijs slim, want bij het maken van de volgende foto wist hij zich af te schermen. De boodschap is duidelijk, geen paparazzi vandaag.

Overnachten: In de buurt het park met uitzicht over het Kivu Lake vind je de accommodatie Emeraude Kivu Resort.

#4 Lake Kivu:

Het Kivumeer is een van de meren in het Grote Merengebied in Afrika, gelegen op de grens van Rwanda met Congo. Het meer is rijk aan Tilapia vis die je in de avond gegrild van de barbecue geserveerd krijgt. Ook rondom dit meer vind je vele koffie- en theeplantages, wat exportproducten nummer één zijn. Waar je kijkt zie je prachtige vrouwen in gewaden thee plukken op de velden.

Overnachten: Je begint met een frisse duik in het meer bij Rushel Lake Kivu Lodge.

#5 Gorilla trekking: Oog in oog met de koning van de jungle

Het is vervolgens vier uur rijden naar het vulkanische gebied en de dorp Kinigi. Het is de woonplaats van op dit moment 17 gorilla families, waarvan er slecht 10 door toeristen zijn te bezoeken met een maximum van 8 permits per dag en groep.

Het is de kers op de taart van deze prachtige rondreis door Rwanda. Een dingetje, zo eentje dat op de bucketlist staat van vele wildlife- en natuurliefhebbers. Ook op die van mij, waardoor de adrenaline door mijn lichaam stroomt. Wij mogen de Susa groep bezoeken, een familie die zeer bijzonder is om twee redenen. Het is de gorillafamilie die Dian Fossey heeft bestudeerd voor haar dood in 1985, daarnaast kreeg deze familie een tweeling die beiden wisten te overleven, wat bij gorilla’s vrijwel nooit voorkomt.

De tocht naar de gorilla’s is dwars door de jungle. De ranger kapt de weg vrij door het dichtgegroeide bamboe bos, richting de wilde geluiden boven in het berggebied. Continu scherp en met je hart die in je keel bonst maak je iedere stap. Tot het moment dat je een minuut lang je adem inhoudt en oog in oog staat met een beer van een harige vent. Het overweldigend gevoel maakt indruk, het machtige dier dat zich op handen en voeten beweegt van bamboe naar boomstronk. Ze vinden alles prima, zolang ze maar verder kunnen gaan met het eten van 20 kg veggies per dag.

apen rwanda

We zijn een uur met de groep. Dit is ook de maximale tijd die wordt gegeven, zodat de gorilla’s beperkt in contact komen met mensen. Gorilla’s trekken kost 1500 dollar, zonder fooi en tassendragers. En één ding kan je van mij aannemen: het is een prijskaartje dat het meer dan waard is.

De beste en goedkoopste manier om te vliegen:

De hoofdstad Kigali heeft een rechtstreekse verbinding vanuit Amsterdam, maar een goedkopere optie is om vanaf Brussel te vliegen met RwandaAir. Een zeer comfortabele vliegtuigmaatschappij, waarbij zowel de economie als de premium uitstekend verzorgd is. De reistijd bedraagt zo’n 8 uur en een vliegticket is te koop vanaf: 560 euro inclusief taxen voor een return ticket via www.rwandair.com.

Wat kost een reis door Rwanda per persoon inclusief vlucht?

  • Budget: € 1750 – € 2250
  • Standaard: € 2500 – € 3500
  • Luxe: € 6000 en meer

*. Deze prijzen zijn exclusief een gorilla Permit

Handige tips en weetjes op een rij

  • In 2008 werden plastic tasjes verboden
  • Iedere zondag veegt men gezamenlijk de straten schoon
  • Scholen zijn gratis en verplicht
  • Het is één van de meest veilige landen van Afrika
  • De populatie van gorilla’s neemt toe

Meer informatie over Rwanda. Bezoek de website van visit Rwanda voor nog meer tips en een fijne reis.