Wanneer ben je een matige drinker?

Matig is een beetje een vaag begrip. Is “matig drinken” een glas per dag, of twee, of meer? Meestal kun je voor mannen aanhouden dat matig drankgebruik gaat over een maximum van twee tot drie glazen per dag. Voor vrouwen is dit nog iets minder. Verder hangt het ook af van hoe sterk het bier is, hoeveel je gegeten hebt, of je medicijnen gebruikt en je vermoeidheid. Ook heb je meer lichaamsvocht om alcohol mee op te nemen als je dikker bent, en speelt je leeftijd mee. Zo is het dus voor iedereen verschillend wanneer je een matige drinker bent en valt daar geen getal aan te plakken.

Wat zit er in bier?

Bier bestaat alleen uit natuurlijke ingrediënten, namelijk mout, water, hop en gist. Er zit geen vet, zout of bewaarmiddelen in en bevat veel vitaminen en mineralen. Als je alleen hiernaar zou kijken is bier dus een gezonde natuurlijke voedingsbron. In sommige speciaalbieren zitten nog nog wat bijzondere extra ingrediënten, maar die zijn vaak niet heel schadelijk.

bier

Waarom bier gezond kan zijn

Er zijn aardig wat feitjes over bier waardoor je kunt zeggen dat bier goed voor je is. We lichten er 3 voor je uit:

  1. Per 100ml heeft bier minder kilocalorieën dan bijna elke andere drank. Waar een pilsje 40 tot 60 kcal per 100ml bevat, zit je bij rode wijn al aan de 80 kcal. Nu drink je van bier misschien iets meer, maar als je het bij een of twee glazen houdt valt het toch aardig mee.
  2. In de hop, waar bier dus van gemaakt is, zit lupuline, wat een kalmerende werking heeft. Hop heeft ook eigenschappen die ontstekingen weren. Ten derde hebben Chinese wetenschappers kort geleden ontdekt dat xanthohumol in de hop de hersenencellen beschermt, wat de ziekte van Alzheimer of Parkinson kan afremmen.
  3. Tot slot bevat bier goede mineralen zoals kalium en magnesium, en juist weinig calcium. Magnesium is goed voor de hart- en bloedvaten, en de combinatie van kalium en weinig calcium zorgt voor een positief effect bij mensen met een te hoge bloeddruk.

Toch maar een pilsje

Genoeg redenen om een biertje te pakken aan het einde van je week, of op je borrel met vrienden. Toch kun je maar beter niet je alcoholvrije week in één avond inhalen; uit onderzoeken blijken dat de goede stoffen in bier alleen gezond zijn bij maximaal 2 of 3 biertjes, daarna wordt het helaas toch weer echt ongezond. Dan kun je maar weer beter manieren vinden om van je bierbuik af te komen.