Avocado wordt gezien als een vruchtgroente

Plantkundig gezien is avocado een vrucht van de avocadoboom en valt daardoor officieel onder de fruitsoorten. Toch wordt de avocado tot de groenten gerekend, omdat we hem vaak als groente eten. Het is dus een zogenaamde ‘vruchtgroente’. Tomaten, courgettes en paprika’s vallen ook onder deze categorie.

We kunnen dus stellen dat avocado officieel geen fruit maar een groente is. en ook nog eens super gezond. Het bevat namelijk omega 3, 6 en 9 vetzuren. Ook is het een bron van vitamine E. Dit is een antioxidant en helpt gezonde lichaamscellen beschermen tegen schade en oxidatieve stress.

Hoe gezond is de avocado?

Het eten van avocado helpt je lichaam om bepaalde nutriënten beter op te nemen. In een onderzoek at een deel van de proefpersonen avocado én tomatensaus en de anderen alleen tomatensaus. Uit dit onderzoek bleek dat degenen die de avocado hadden gegeten de betacaroteen dat in de tomaat zit 2,4 keer beter opnamen dan de mensen die geen avocado bij hun saus aten. Ook bevatten avocado’s zelfs meer kalium dan bananen, namelijk zo’n 14% van de ADH. Bananen, die ook vol met mineraal zitten, bevatten vergeleken met de avocado slechts 10% van de ADH.

Interessant genoeg worden avocado’s in sommige delen van de wereld als fruit behandeld en verwerkt in zoete toepassingen zoals ijs en milkshakes. Dit toont alleen al aan hoe veelzijdig de avocado is. Hoewel avocado’s plantaardig gezien dus als fruit worden gezien, worden ze in culinaire toepassingen vaak als groente gebruikt. Dit komt mede ook door de hartige smaak, in tegenstelling tot de meeste vruchten die zoet zijn. Kortom, de avocado is een heerlijke en daarnaast ook nog een super gezonde groente (geen fruit).

Ben jij een groot liefhebber van de avocado? Lees dan hoeveel avocado’s per week gezond is.