Bleekmiddel veroorzaakt vaak hardnekkige vlekken

Als je met bleekmiddel aan de slag gaat, is het altijd handig om oude kleding aan te trekken. De kans op een bleekvlek is namelijk vrij groot en bovendien krijg je dit soort vlekken bijna niet meer uit te kleren. Voorzorgsmaatregelen zijn daarom een pré, maar ook als je deze neemt kan het onverhoopt weleens misgaan.

Een bleekvlek is hardnekkig vanwege de intensiteit van bleek, de stof die gebruikt wordt in bleekmiddel. De naam zegt het eigenlijk al, maar bleek zorgt ervoor dat de kleur direct uit de stof verdwijnt. Toch betekent een bleekvlek in een dierbaar kledingstuk niet dat je deze hoeft weg te gooien, want er zijn verschillende lifehacks om jouw favoriete trui of broek alsnog te redden.

Hoe kan je bleekvlekken uit je kleding krijgen?

De ingrediënten die je nodig hebt om bleekvlekken uit je kleding te verwijderen zijn warm water en natriumthiosulfaat. Dit laatste product is eenvoudig verkrijgbaar bij een drogisterij in de buurt. Het is de bedoeling van je twee eetlepels natriumthiosulfaat met een kommetje warm water mengt. Daarna mag je dit mengsel voorzichtig aanbrengen op het bevlekte gebied, bijvoorbeeld met een zachte doek. Doe dit vooral niet met je handen, want bleekmiddel is zo sterk dat het zelfs je huid kan aantasten. Herhaal deze handeling een aantal keer en spoel het kledingstuk vervolgens uit. Tot slot was je het kledingstuk zoals je normaal ook zou doen. Deze methode is met name geschikt voor kledingstukken met grotere bleekvlekken die niet gemaskeerd kunnen worden.

Alcohol biedt eveneens uitkomst in het geval van bleekvlekken

Een andere methode voor het verwijderen van bleekvlekken uit je kleding is het maskeren van de vlekken. Dit doe je met behulp van heldere alcohol als wodka, gin of jenever. Alchohol zorgt er namelijk voor dat de kleurstof in jouw kledingstuk zich verspreidt, waardoor een deel van de verloren kleur door het bleekmiddel wordt hersteld. De alcohol draagt zodoende bij aan de maskering van de vlekken en deze zodoende minder zichtbaar te maken. Je kunt het beste een wattenstaafje gebruiken om de alcohol op de bleekvlekken aan te brengen. Deze methode is vooral geschikt voor kleine bleekvlekken, die je makkelijk kunt camoufleren. Zorg ervoor dat je het kledingstuk na afloop van deze methode goed afspoelt met koud water en vervolgens in de wasmachine stopt.

Bron: Zelfmaak Ideetjes