Waarom is een avocado zo gezond?

Omdat avocado’s een geweldige bron van vezels, vitamine E, kalium en onverzadigde vetten is, heeft het een goede reputatie afgedwongen als uiterst gezond stuk fruit. Omdat het als een van de weinige stukken fruit over onverzadigde vetten beschikt, is de avocado net zoals de tomaat een fruit dat flink wat overeenkomsten met groente heeft. Die vetten zijn gelijk ook de reden dat je er niet al te veel van moet eten.

Hoeveel avocado’s per dag is gezond?

Een perfecte hoeveelheid is een halve avocado per dag. Dit is dus zo’n 3,5 avocado per week. Een avocado bestaat uit 250 calorieën en 21 gram vet. Per dag mag je bij een calorie-inname van 2500 ongeveer 40 gram vet nuttigen. Met slechts één avocado zit je dus al je vet-behoefte voor de dag. Hier moet wel bij vermeld worden dat ieder lichaam en iedere avocado anders is. Als je een flinke kast bent van meer dan 100 kilo dan heeft een avocado minder effect dan een kleine man van 1.60 meter lang. Ook zitten er natuurlijk verschillen in formaat bij de avocado’s zelf.

Rico Verhoeven is overigens ook een groot liefhebber van avocado en zal waarschijnlijk meerdere avocado’s per dag eten. De kickbokser vertelde eerder al over zijn recept voor avocado spread.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paulina Mazur (@balance_with_paulina)

Het is geen ramp om af en toe wat meer avocado’s per dag te eten, maar maak er geen gewoonte van. Als je elke dag avocado’s eet dan loop je groot risico op gewichtstoename. Concluderend is het dus verstandig om elke dag slechts een halve grote avocado of één volledige kleine avocado te consumeren. Hoewel gezonde vetten niet slecht voor je zijn, is het nog steeds een vetmaker. Daardoor moet je dus oppassen en niet te veel genieten van avocado’s. Met als uitzondering de grootste atleten onder ons die iets meer dan de aanbevolen hoeveelheid mogen eten.