10. Star Wars: The Force Awakens

Het aloude space spektakel Star Wars heeft al verschillende nieuwe jasjes gekend, maar dit was toch wel de beste. Het verhaal: drie decennia na de nederlaag van het rijk ontstaat een nieuwe dreiging in de militante Eerste Orde. Defecte stormtrooper Finn en de aaseter Rey zijn verstrikt in de zoektocht van het verzet naar de vermiste Luke Skywalker. De film ging ongeveer tien jaar na Episode III in première en beloofde een drieluik aan films te gaan vormen.

 

9. Okja

Een jong meisje riskeert alles om te voorkomen dat een krachtig, multinationaal bedrijf haar beste vriend ontvoert – een fascinerend beest met de naam Okja. Dit is de enige film in het rijtje met een Nederlands tintje, zo is namelijk Okja ontworpen door Erik-Jan de Boer, die bijvoorbeeld ook meewerkte aan Life of Pi.

 

8. Moonlight

Een jonge Afro-Amerikaanse man worstelt met zijn identiteit en seksualiteit terwijl hij de dagelijkse worstelingen van zijn jeugd, adolescentie en ontluikende volwassenheid ervaart. Deze film heeft in totaal drie Oscars gewonnen, waaronder de best performance by an actor in a supporting role voor Mahershala Ali.

 

7. The Hunger Games: Catching Fire

Katniss Everdeen en Peeta Mellark worden doelen van het Capitool nadat hun overwinning in de 74e Hunger Games een opstand in de districten van Panem veroorzaakt. Een van de opvallendere keuzes van New York Times is deze film. Weinig critici vonden het een uitermate goede film, het wordt meer gezien als een weinigzeggende young adult film.

 

6. Get Out

Een jonge Afro-Amerikaan bezoekt de ouders van zijn blanke vriendin voor het weekend, waar zijn sudderende ongerustheid over hun ontvangst van hem uiteindelijk een kookpunt bereikt. Nog een Oscarwinnaar in dit rijtje, Get Out won de oscar voor Best Original Screenplay.

 

5. Frozen

Wanneer de nieuw gekroonde koningin Elsa per ongeluk haar kracht gebruikt om dingen in ijs te veranderen om haar huis in de oneindige winter te vervloeken, werkt haar zus Anna samen met een bergman, zijn speelse rendier en een sneeuwpop om de weersomstandigheden te veranderen. Deze animatiefilm van Disney won de oscar voor Best Animated Feature Film of The Year en Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Song voor het nummer Let It Go.

 

4. Bridesmaids

De concurrentie tussen het eerste bruidsmeisje en een ander bruidsmeisje over wie de beste vriend van de bruid is, dreigt het leven van een werkloze banketbakker te verstoren.

 

3. Blackfish

Een documentaire over de controversiële gevangenschap van orka’s en de gevaren voor zowel mensen als walvissen.

 

2. The Avengers

De machtigste helden van de aarde moeten samenkomen en leren vechten als een team als ze de ondeugende Loki en zijn buitenaardse leger willen stoppen om de mensheid tot slaaf te maken. De eerste van een franchise, The Avengers heeft een cast gevuld met megasterren, van Robert Downey Jr. tot Scarlett Johansson. 

 

1. American Sniper

Navy S.E.A.L. sluipschutter Chris Kyle’s (Bradley Cooper) uiterste nauwkeurigheid redt talloze levens op het slagveld en verandert hem in een legende. Terug naar zijn vrouw en kinderen na vier plichtstochten, vindt Chris echter dat het de oorlog is die hij niet achter kan laten.