TED-talks vervelen nooit. Onlangs besproken we de acht meest inspirerende TED-talks van 2016, ditmaal keken we een interessante over lichaamstaal. Het is allang bewezen dat je stemming invloed heeft op je houding, maar geldt dit ook andersom? Kun je door het veranderen van je lichaamstaal je attitude en gedrag positief beïnvloeden? Let’s find out.

lichaamshouding man man 2

Succesfactoren

Houding en gedrag gaat altijd samen met gedachtes, gevoelens en hormonen. Iets waar je hersenen veel invloed op hebben. Bij succesvolle mensen is er een groter aandeel in de hersenen te zien op het gebied van zekerheid, zelfvertrouwen, optimisme, abstract denken, risico’s nemen en vertrouwen hebben om te winnen. Nu blijven wij mensen en mensen zijn nou eenmaal te beïnvloeden. Jij hebt invloed op jouw eigen lichaam en hormonenafgifte.

Evenwicht in hormonen

Als je denkt aan de invloed van hormonen op macht en succes, denk je in eerste instantie aan testosteron. Het hormoon dat staat voor leiderschap en dominantie. Echter, ook het stresshormoon ‘cortisol’ speelt een belangrijke rol. Het gaat er namelijk niet alleen om hoe dominant je bent, maar ook hoe goed je met stress kunt omgaan om zo de situatie onder controle te houden. Een evenwicht van deze twee hormonen zorgt voor de beste balans in jouw gevoelens.

Power poses

Er is onderzoek gedaan naar lichaamstaal, gebaseerd op hoe mensen zich voelen. Succesvolle, zelfverzekerde mensen nemen high power poses aan. Bijvoorbeeld met je armen weid, de handen in de zij of achter het hoofd. Of denk aan een zittende houding, achteroverleunend en met de voeten op tafel. Onzekere, onderdanige mensen nemen een low power pose aan. Denk hierbij aan een in elkaar gedoken houding, met de armen over elkaar heen, een hand in je nek of tussen je dijbenen.

lichaamshouding man man

Invloed van lichaamstaal

Maar wat nou als we het omdraaien? Kunnen iemands houding en gedrag worden beïnvloed door het simpelweg aanpassen van de lichaamstaal? Jazeker! Mensen die tijdens het onderzoek een high power pose aannamen, durfden 1. 26% eerder de gok te wagen bij beslissingen, 2.  vertoonden een toename van 20% testosteron t.o.v. een afname van 10% bij de low power poses en 3. lieten een afname van 25% cortisol t.o.v. een toename van 15% zien bij de low power poses. De stress in je lichaam neemt dus alleen al toe door het aannemen van low power poses. Heftig!

Fake it baby

High power poses zullen je alleen al helpen bij dat volgende sollicitatiegesprek. En laten we het voorbeeld van die nieuwe buurman niet vergeten, waarbij lichaamstaal bepalend is voor de eerste indruk. Het zal er in het begin wat suf uitzien, het geforceerd aannemen van deze poses, maar geef het eens een kans. Fake it ‘till you become it. De kleinste aanpassingen leiden tot de grootste veranderingen.