Noorderparkbad

Het mooiste zwembad ter wereld ligt gewoon in Amsterdam-Noord, namelijk het Noorderparkbad. Op de zwembadbeurs in Lyon is dit bad unaniem verkozen tot mooiste publieke zwembad van de wereld. De jury was met name te spreken over de architectuur van het bad. Zo zeiden ze dat dankzij de lichte en luchtige architectuur het zwembad perfect past in zijn omgeving en dat de houten structuur de overgang tussen binnen en buiten verzacht. Architect Branimir Medic van Architekten Cie. was in Lyon om de prijs persoonlijk in ontvangst te nemen.

zwembad-noorderparkbad-manman

Meerdere prijzen

Als opvolger van het Floraparkbad, dat na veertig jaar werd gesloopt, opende het Noorderparkbad vorig jaar haar deuren. En met succes. De prijs voor ‘mooiste zwembad ter wereld’ is namelijk niet de eerste die het bad in ontvangst nam. In 2016 sleepte het bad namelijk de jury- en publieksprijs van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2016 binnen en bovendien werd het Noorderparkbad genomineerd voor de BNA beste gebouw van het jaar 2016.

binnenbad-noorderparkbad-zwembad-manman

Duurzaam

Het Floraparkbad verbruikte te veel energie, het nieuwe zwembad moest hier dus verandering in brengen. En dat is zeker gelukt, de energierekening was namelijk 75 procent lager. Door middel van de gordijnen aan de buitenkant wordt het regenwater opgevangen en opgeslagen in een bassin, waar het water via een zuiveringsinstallatie terug het zwembad in vloeit.

De combinatie van de architectuur, de omgeving en de duurzaamheid maakt dit mooie zwembad in het hart van het park tot het mooiste zwembad van de wereld. Wij wisten dit natuurlijk allang, maar met deze titel op zak mag iedereen weten wat voor pareltje er in Amsterdam te vinden is. Nu nog een toffe zwembroek.