1. Onderuitgezakt zitten

Ga niet onderuit gezakt zitten, maar neem een rechte, actieve houding aan. Een onderuitgezakte houding is een teken van gebrek aan respect. Onbewust communiceert deze houding dat je je verveelt en er behoefte aan hebt om ergens anders te zien. Ga rechtop zitten met je schouders naar achteren. Hierdoor kom je krachtiger over.

2. Overdreven gebaren maken

Overdreven gebaren maken kan betekenen dat je niet exact de waarheid vertelt. Ga voor kleine, gecontroleerde gebaren om leiderschap en vertrouwen te tonen. Gebruik open gebaren om transparant en open over te komen.

3. De tijd controleren

Je bent met iemand aan het praten en diegene controleert de tijd, of nog erger: berichten op z’n telefoon. Dit is duidelijk teken van gebrek aan respect, ongeduldig gedrag of een opgeblazen ego.

4. Gekruiste armen

Gekruiste armen zijn een fysieke barrière en suggereren dat je niet openstaat voor wat de ander zegt. Het voelt misschien comfortabel en veilig, maar door deze houding lijkt het alsof je niet open-minded en geïnteresseerd bent in wat de ander zegt.

5. Inconsistentie

Door inconsistent te praten of te bewegen geef je je gesprekspartner het gevoel alsof er iets niet klopt en het idee alsof je hen probeert te misleiden.

6. Overdreven knikken

Overdreven knikken signaleert de angst voor goedkeuring. Door zwaar te knikken doe je een overdreven poging aan te tonen dat je iets begrijpt, maar er eigenlijk niks van snapt.

7. Friemelen

Door te friemelen kom je of angstig, nerveus, over-energiek of afgeleid over. Mensen zullen daardoor denken dat je overdreven bezorgd bent of goed bij het gesprek betrokken bent.

8. Oogcontact vermijden

Oogcontact vermijden laat lijken alsof je iets te verbergen hebt. Het kan duiden op een gebrek aan vertrouwen, iets wat je wilt vermijden in het zakelijke leven. Wanneer je naar beneden kijkt laat je blijken alsof je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt. Aanhoudend oogcontact toont vertrouwen, leiderschap, kracht en intelligentie.

9. Een zwakke handdruk

Een zwakke handdruk duidt op gebrek aan gezag en zelfvertrouwen. Een te stevige handdruk toont daarentegen een agressieve houding en een poging tot overheersing, wat net zo slecht is. Pas je handdruk aan op de persoon en de situatie, maar zorg ervoor dat deze altijd stevig is.

10. Te dichtbij komen

Wanneer je dichter dan anderhalve voet bij iemand staat, signaleert dit dat je geen respect hebt voor de persoonlijke ruimte van je gesprekspartner. Mensen zullen zich ongemakkelijk voelen.