Films over de Tweede Wereldoorlog

Er zijn legio films die de verschrikkingen die gebeurd zijn in de Tweede Wereld oorlog goed weergeven. Binnenkort komt er met Greyhound een nieuwe film uit die zich afspeelt tijdens deze oorlog. Ook Midway, die dit jaar is uitgekomen speelt zich af in deze periode. Volgens IMDb zijn dit de 10 beste oorlogsfilms. De kortfilm Gemmeker, die zich afspeelt na de Tweede Wereldoorlog in 1948, is het kijken ook zeker waard.

De oorlogsfilm Gemmeker

Misschien gaat er bij de naam Gemmeker niet direct een belletje rinkelen, maar hij is wel een belangrijk historisch persoon. Albert Konrad Gemmeker was namelijk commandant van Kamp Westerbork in de Tweede Wereldoorlog. In de film staat een verhoor met hem dan ook centraal. Hij zit sinds de Tweede Wereldoorlog namelijk vast omdat hij ervan verdacht wordt met opzet 80 duizend joden te hebben vermoord. In de film zie je hoe hij verhoord wordt. Gek genoeg ontkent de commandant van Kamp Westerbork de duizenden joden vermoord te hebben. Dit leidt tot een bijzondere verhoring die centraal staat in de film. In Gemmeker wordt zowel Nederlands als Duits gesproken.

De film is te zien bij Videoland

Je kan de film bekijken op Videoland. Wees niet getreurd als je geen abonnement hebt bij de streamingdienst. Doordat het een kortfilm is duurt Gemmeker maar 33 minuten. Je zou deze film ook het beste kunnen beschrijven als kort maar krachtig. Op IMDb kreeg hij een score van een 7.9. Gemmeker is dat half uurtje uit je leven dan ook meer dan waard.