Wat houdt jaloezie precies in?

Als het goed is, ken je vast wel het gevoel van jaloezie. Wanneer zoiets gebeurt, ontstaat er een mengeling van verdriet, onzekerheid en boosheid. Jaloezie bestaat niet alleen uit gevoel, maar ook uit je gedrag. Jouw gedrag is vaak wat de problemen met jaloezie veroorzaakt.

Dit valt onder het gedrag van jaloezie:

  • Controleren wat je partner doet
  • Bevestiging vragen (hou je nog van me)
  • Strenge regels opstellen (je mag niet naar mensen van het andere geslacht kijken op straat)
  • De tijd van jouw partner in beslag nemen

wat doen tegen jaloezie relatie

Jaloers gedrag kan ervoor zorgen dat jouw partner meer afstand van je gaat nemen. Jaloezie ontstaat vaak door het gevoel van tekortkomen. Om met dat gevoel om te kunnen gaan, controleer je je partner. Jaloezie hoeft niet altijd extreem te zijn. Maar onthoud wel: af en toe is een beetje jaloers zijn is heel normaal. Dat laat alleen maar zien dat je veel van je partner houdt.

Wat moet ik doen als ik jaloers ben in mijn relatie?

Als je last heb van veel jaloezie, heeft dat meestal te maken met dat je bang bent dat jouw partner je bedriegt en heb je weinig of geen vertrouwen in je relatie. Vaak heb je dan de neiging om de ander te controleren en ben je op zoek naar signalen die kunnen wijzen op vreemdgaan. Je bent ervan overtuigd dat het van groot belang is om bedrog snel op te sporen. Dit is echter een heel ongezonde gedachtegang. In de praktijk werkt het namelijk helemaal niet zo. Het is heel hard gezegd, maar als je partner van je af wil, zal je dat vanzelf wel horen. Het heeft niet heel veel zin om dat voor te willen zijn. Het geeft je namelijk alleen maar stress om vervolgens alsnog teleurgesteld te raken wanneer er sprake is van bedrog.

Mensen die last hebben van jaloezie zijn er vaak volledig van overtuigd dat ze niet zonder hun partner kunnen leven. Het einde van de relatie zie je als het einde van je eigen leven. Je kan je geen leven voorstellen zonder die persoon. Dit is een best normale emotie in een liefdesrelatie, maar het is zeker niet de realiteit. Jij kan prima leven zonder je partner, ook al zal een break-up in het begin pijn doen. Het is de moeite waard om hier af en toe bij stil te staan om zo iets minder afhankelijk te worden van je partner.

jaloezie verpest relatie

Probeer minder te controleren. Je zal merken dat je jaloezie eerst zal toenemen, maar uiteindelijk neemt dat af. Hierdoor zal je zelf ook beter in je vel zitten en heb je een hele andere kijk op alles. Op deze manier kun je het best met jaloezie omgaan.

Als jij last heb van je jaloezie, kan je het ook bespreekbaar maken met je partner. In een relatie is het belangrijk om je gevoel te uiten en dingen te bespreken. Heb het met elkaar erover zonder je partner te beschuldigen voor iets, want diegene kan hier namelijk niks aan doen als hij/zij nooit je vertrouwen heeft beschadigd. Leg uit dat jij hier last van heb en dat jij je best doet om daar verandering in te brengen. Je partner zal je hierdoor alleen nog maar meer respecteren.