We hebben twaalf series voor je verzameld met uitleg waarom deze serie zo iconisch voor de 90s is. De lijst staat op willekeurige volgorde.

Twin Peaks

Deze serie is alsof je in een tijdmachine naar de vroege jaren 90 trekt. Er is technologie, maar het is heel primitief. Het is herkenbaar, maar het zijn ook vervlogen tijden. Met de charismatische FBI-agent Dale Cooper die constant van de kleine dingen in het leven geniet word je meegezogen in een absurd verhaal dat is geregisseerd door David Lynch.

In het charismatische plaatsje Twin Peaks waar de kersentaart en zwarte koffie gretig aftrek vinden, is iedereen in rep en roer. Er is een lijk gevonden van een blond tienermeisje, Laura Palmer. De blonde schone was zeer geliefd in het dorp. Er volgt dan ook een fanatieke zoektocht naar de dader. De serie was revolutionair voor zijn tijd omdat het allerlei elementen zoals drama, humor, horror en het paranormale samen kookte tot één groot verhaal.

The Simpsons

The Simpsons is de meest iconische animatieserie ter wereld. Gebaseerd op het leven van doodnormale Amerikanen werd de tekenfilm een machtsbolwerk van jewelste. Zelfs de vrouw van president Ronald Reagan liet zich uit over de serie. Dan heb je het geschopt hoor. The Simpsons en de jaren 90: het is als appeltaart met slagroom.

Beavis and Butthead

Voor Beavis and Butthead geldt hetzelfde. In de hoogtijdagen van MTV waren deze VJ’s die hun ongezouten mening gaven over de nieuwste videoclips niet van de TV weg te slaan. Er is dan ook weinig dat meer iconisch is voor de jaren 90 dan Beavis and Butthead. Besef ook dat dit een tijd was waarin je veel minder prikkels kreeg. Je kon niet even op YouTube of zelfs op internet om iets unieks te zien. Het zorgde dus voor veel vertier als je dan je twee nonchalant getekende levenloze mannetjes erop los ziet schelden terwijl ze de nieuwste muziek met de grond gelijkmaken.

Baantjer

Wie in de jaren negentig is opgegroeid kan zich ongetwijfeld nog wel een vrijdagavond herinneren waarop je samen met heel het gezin Baantjer ging kijken. Met Victor Reinier als Fledder die samen met Piet Römer als detective Cock allerlei misdrijven oploste in onze hoofdstad was deze serie een absolute hit. Kan dan ook niet ontbreken in deze lijst.

Renegade

Een ietwat onbekende serie in deze lijst is Renegade. Misschien dat er weer een lampje gaat branden als je de intro kijkt hieronder. Deze typische Amerikaanse show die wel wat wegheeft van the A-Team. Met een heel traditioneel verhaal over een vrouw die gekidnapt is en een setting in het warme zuiden van Amerika. Een must-watch voor iedereen die heimwee heeft naar de jaren 90.

Buffy The Vampire Slayer

Deze serie begon eind jaren 90 en stopte in 2003 dus het is een beetje valsspelen, maar kon toch niet ontbreken in deze lijst. Met als doelgroep tieners en jongvolwassenen heeft deze serie een gigantische invloed gehad. Films zoals bijvoorbeeld Twilight hebben duidelijk leentjebuur gespeeld bij Buffy.

The Sopranos

Nog zo’n invloedrijke serie was The Sopranos. Deze serie begon in januari 1999 dus past nog net in deze lijst. We willen hem toch even genoemd hebben omdat met dit soort series in de jaren 90 de basis is gelegd voor de Netflix-series die we nu kijken.

Seinfeld

Seinfeld is ook een absoluut tv-icoon van de jaren 90. Tijdens de laatste aflevering van de hitserie was het zelfs in New York rustig op de straten. Frank Sinatra overleed die avond, maar zijn ambulance was in het ziekenhuis in recordtijd hierdoor. Deze anekdote laat wel zien hoe groots deze serie was.

The Fresh Prince of Bel-Air

In Amerika kan vrijwel ieder enigszins modern persoon de theme song moeiteloos meerappen. Zelfs in Nederland zullen de meeste mensen een heel eindje komen. Dat zegt toch wel genoeg. The Fresh Prince of Bel-Air is absoluut een van de meest iconische series uit de jaren 90. Will Smith is overigens hard aan het werk om zijn lichaam van de 90s weer terug te krijgen.

X-Files

Deze science-fiction show over FBI-agenten die proberen een aantal onopgeloste en onverklaarbare zaken vanuit de realistische en paranormale hoek op te lossen is natuurlijk een niet te missen show in deze lijst.

Goosebumps

Van de wereldberoemde Kippenvel-boekenreeks werd ook een Amerikaanse tv-show geproduceerd over deze verhalen. Bedenker R.L. Stine heeft zo heel wat kinderen nachtmerries bezorgd.

Friends

Wat valt er nog te vertellen over Friends? In een lijst met beste series van de jaren 90 kan het natuurlijk niet ontbreken, maar er is inmiddels zoveel over de serie bekend dat we alleen maar in herhaling zullen vallen. De serie waar Jennifer Aniston bekend werd bij het grote publiek is nog altijd even vermakelijk en heeft die typische sfeer van de 90s goed te pakken.