Hoeveel moet je sparen?

Gelukkig zijn er een aantal manieren bedacht waarop je gemakkelijk systematisch kunt sparen. Een van die manieren is bedacht door Fidelity Investments. Dat is een Amerikaans bedrijf dat raad geeft bij economische vraagstukken als pensioen, hypotheken en sparen. Zij gaan uit (een theorie dus) van het sparen van startsalaris. Elke 5 jaar zou jij je startsalaris moeten sparen, dus als je 50 bent zou je volgens deze theorie zes keer hebben moeten gespaard waar je ooit mee bent begonnen. Investeringen, sparen en bonussen zijn hierbij inbegrepen.

Bron: Fidelity Investments

Wanneer je dit plan volgt, ervan uitgaande dat je zoals gewoonlijk met je 67e met pensioen gaat, moet je van elk salaris 15% op je spaarrekening zetten vanaf je 25e. Op die manier zal, volgens het bedrijf, met pensioen gaan geen probleem worden.

Verschillen moeten er zijn

Er zit wel een ‘maar’ aan het hele verhaal. Salarissen en investeringen zijn bij iedereen verschillend. Het bedrag dat je spaart zal niet hetzelfde zijn als die van je buurman. Grote variabelen zijn ook de pensioenleeftijd en de -levensstijl, vertelt Eliza Badeau, Fidelity’s Director of Workplace Thought Leadership. Met andere woorden, iemand die op 50-jarige leeftijd met pensioen gaat om te reizen, moet meer sparen dan iemand die met 80 stopt met werken.

Ook is het goed om deze theorie als guideline te gebruiken, maar het niet te letterijk te nemen. Je hoeft dan ook niet te schrikken als je ‘achter begint te lopen’. Hoe verder je namelijk komt in je werkveld, hoe meer doorgroeimogelijkheden er zullen zijn. De berekening zal altijd kloppen, maar de leeftijden waarop je de mijlpalen bereikt kunnen variëren.

Het allerbelangrijkste volgens Fidelity Investments is om vroeg te beginnen met denken aan sparen voor later. Zo geef jij jezelf genoeg ruimte voor de toekomst. Hoe je carièrrepad zich zal ontwikkelen, dat moet nog maar uitwijzen.