Veel mensen zijn niet tevreden met hun salaris
Het komt regelmatig voor dat mensen niet tevreden zijn met het salaris dat ze krijgen. Kijk naar de vele stakingen omtrent het salaris van buschauffeurs, machinisten en conducteurs. Het komt regelmatig voor dat zij hun werk stilleggen, met als reden dat ze meer loon willen van hun werkgever.
En dit is maar een voorbeeld, want zo zijn er veel meer werknemers in Nederland die het eigenlijk niet eens zijn met hun salaris, maar die dit misschien minder snel uit zullen spreken en actie ondernemen. Vooral nu de inflatie zo hoog is willen veel meer mensen een loonsverhoging, wat uiteraard erg logisch is. Maar hoe pak je dit aan en wat is nu eigenlijk een redelijke loonsverhoging?
Steeds meer werknemers eisen loonsverhoging
Buschauffeurs, machinisten en conducteurs zijn echt niet de enigen die eisen om een loonsverhoging en hun werk stilleggen. Zo wordt er door werknemers van andere sectoren ook steeds meer volop gestaakt en een loonsverhoging geëist. Werknemers van de Etos hebben eerder dit jaar al gestaakt en eisen ze een loonsverhoging van 10%. Het laatste bod van hun werkgever was slechts 3 procent. Ook de werknemers in de drankindustrie en groothandel hebben al een loonsverhoging van 14,3% geëist, maar hun werkgevers weigeren meer dan 4% verhoging te geven.
Per branche verschilt het dus erg, maar een ding is wel duidelijk: iedereen wil een loonsverhoging en het ziet ernaar uit dat de werkgevers niet aan de wensen van de werknemers willen voldoen, en dat zorgt voor grote spanningen en frustratie onder de werknemers, met diverse stakingen als gevolg.
Nog meer redenen voor loonsverhoging
HR Praktijk heeft een onderzoek gedaan naar hoe werkgevers personeel kan aantrekken en behouden en gekeken naar de plannen voor loonsverhoging. Zo is in dit onderzoek naar voren gekomen dat de werkgevers in Nederland van plan zijn om in 2024 de salarissen met 4,2% te verhogen. Echter is deze loonsverhoging wel lager dan de gemiddelde 4,6% verhoging van de salarissen in 2023. Een andere reden waarom veel lonen in 2024 zullen stijgen, is door de introductie van het minimumuurloon op 1 januari 2024. Hierdoor zullen sommige werknemers met een minimumloon zo’n 11,11% meer gaan verdienen. Verder zijn er uit het eerder genoemde onderzoek van HR Praktijk de volgende drie punten als belangrijkste reden voor loonsverhogingen naar voren gekomen: Inflatie (70%), reactie op een krappere arbeidsmarkt (54%) en het behoud van bestaand personee l(22%).
Wanneer kan je om loonsverhoging vragen en hoeveel kan dat zijn in procenten?
Wil je als werknemer graag een hoger salaris willen, maar weet je niet hoe je dit aan kan pakken? Tijdens een beoordelingsgesprek op het werk over het functioneren van de werknemer kan hierover gesproken worden. Als blijkt dat iemand uitzonderlijk goed presteert binnen een bedrijf is dit een mooi moment om een loonsverhoging aan te vragen, als beloning voor je prestaties. In sommige gevallen heb je als werknemer ook gewoon recht op een loonsverhoging, wanneer er bijvoorbeeld een cao is waarin afspraken staan over een verlichte loonsverhoging. Hou dus te allen tijde je cao goed in de gaten en kijk wat je rechten zijn. Vanwege de inflatie van de afgelopen jaren zijn de prijzen voor levensonderhoud flink gestegen. Dit is dan ook een van de redenen dat het wettelijk minimumloon meer dan ooit verhoogd is. Over het algemeen is het normaal om 5 tot 10% loonsverhoging te vragen.
Lees hier nog enkele tips voor het onderhandelen over een salarisverhoging.