Hoe onderhandel je een salarisverhoging?

Misschien ben je gewoon niet helemaal tevreden met dat wat op je loonstrookje staat aan het einde van de maand. Toch heb je ook nog geen loonsverhoging gevraagd, want wat zal je baas ervan zeggen? Maar wanneer je echt onmisbaar bent voor een organisatie dan is zoiets heel normaal, we gaan je daarom wat tips geven.

 

1. Bedenk goede redenen waarom je een loonsverhoging verdient

Wanneer je er zeker van bent dat jij van toegevoegde waarde bent voor een bedrijf, zet dan op een rijtje wat je allemaal hebt behaald en waarom jij van extra waarde bent. Als je hier ook nog cijfers aan kan koppelen, dan kan dat extra overtuigend zijn.

2. Bereid je voor op tegenargumenten

Bedenk voor jezelf welke tegenargumenten er tijdens het gesprek kunnen worden opgeworpen, zodat je minder kans hebt om verrast te worden en jij jezelf hier goed tegen kan verdedigen.

3. Ga niet recht tegenover elkaar zitten

Het is beter om tijdens het gesprek niet recht tegenover elkaar te zitten, omdat dit het gevoel dat jullie ook echt tegenover elkaar staan kan vergroten. Verdeel de setting en je zal je meer als één voelen met de gesprekspartner.

loyaliteit aan je baas werkgever

4. Laat je tijdens de onderhandelingen over loonsverhogingen niet afschepen

Wanneer je wordt afgescheept met antwoorden zoals, ‘ik ga hier niet over of dat dit niet volgens protocol is’, laat je dan niet afschepen met dit soort antwoorden. Vraag dan direct naar wie hier dan wel over gaat en hoe diegene overtuigt kan worden. Blijf dus zoeken naar manieren om als nog te krijgen wat je wil. Zolang je het netjes vraagt, kan er niks fout gaan.

5. Zorg dat je afspraken zwart-op-wit krijgt

Wanneer je afspraken maakt, vraag dan aan je manager of je dit zwart-op-wit kan krijgen. Laat je manager na het gesprek anders een e-mail sturen zodat je echt alles op een rijtje hebt.

6. Vraag om een grotere loonsverhoging dan je wilt

Vraag om meer dan je echt zou willen. Een marge van 10% is vaak wel op zijn plaats. Zo heb je de ruimte om te onderhandelen tijdens je vraag om loonsverhoging. Kijk naar andere mogelijkheden wanneer een verhoging echt niet mogelijk is. Je zou dan wel kunnen kijken naar andere manieren om beloond te worden. Je kunt misschien een extra cursus nemen via werk of extra dagen vrij krijgen.

Zorg er wel voor dat je op tijd om loonsverhoging vraagt, onderzoek heeft uitgewezen dat het op jongere leeftijd makkelijker is om loonsverhoging te krijgen.