Onmisbaar worden op de werkvloer

Baanzekerheid is iets wat weinigen hebben. Om jezelf onmisbaar op de werkvloer te maken hebben wij tien tips op een rijtje gezet.

 

1. Speel jezelf in de schijnwerpers

Door een vriendschappelijke relatie op te bouwen met de mensen die boven jou staan en hierdoor gaan over jouw ontslag of zelfs je loonsverhoging, speel je jezelf in de juiste spotlight. Pas wel op: als jij in de spotlight staat, moet je wel presteren! De baas zal vaker bij jou langskomen om te checken hoe het allemaal gaat. Het opbouwen van relaties met je meerderen is niet alleen profijtelijk voor je baanzekerheid, maar ook voor promoties is dit een top plan.

2. Doe je werk

Gewoon je werk doen, zo simpel kan het soms zijn. Als jij doet wat er van je gevraagd wordt, dan is de kans kleiner dat je ontslagen wordt. Mits je dit goed uitvoert, natuurlijk. Ook belangrijk hierbij is dat je uit jezelf actie onderneemt, zodat je je assertiviteit tentoonstelt en jezelf verheft boven de anderen. Dit maakt jou onmisbaar op de werkvloer.

baanzekerheid niet ontslagen worden

3. Behandel iedereen netjes

Dit is misschien een beetje voor de hand liggend, maar desalniettemin een van de beste tips die wij voor je hebben. Als jij niet met je collega’s om kan gaan, waarom zou de baas dan wel met jou om willen gaan? Als niemand met jou wil samenwerken, wat heeft het bedrijf dan aan je? Juist, zeer weinig. Probeer iedereen met respect te behandelen. Soms is een beetje menselijkheid al genoeg om niet ontslagen te worden.

4. Wees eerlijk

Eerlijkheid duurt het langst, dus hoe leuk zouden jouw bazen het vinden als je meteen eerlijk bent? Een vertrouwensband is heel belangrijk binnen een relatie, omdat oneerlijkheid vanuit jou snel kan zorgen dat jij niet meer binnen wordt gelaten in de belangrijke gesprekken. Op dat moment kan je carrière alleen nog maar stagneren of bergafwaarts gaan. Om te zorgen dat je niet ontslagen wordt, ben gewoon eerlijk over alles.

5. Toon initiatief

Initiatief tonen in verschillende situaties kan je helpen om onmisbaar op de werkvloer te worden. Laat blijken dat je aan interessante nieuwe projecten bezig bent en probeer deze ook snel af te krijgen. Zo laat je zien dat je dingen geregeld kan krijgen.

6. Bedenk zelf hoe je productiever kunt worden

Hoe meer je doet, hoe meer het bedrijf je mist als je er niet meer bent. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar wanneer jouw twee schoenen niet door een ander gevuld kunnen worden omdat jij zo goed werk verricht, zal het bedrijf erg lastig afstand van je kunnen nemen.

beter dan collega's worden

7. Sta positief tegenover verandering

Probeer crisissituaties te zien als momenten van buitensporige creativiteit en groei. Hierdoor groei jij als persoon binnen het bedrijf mee op een manier waardoor jouw baanzekerheid garant staat en je onmisbaar wordt voor het bedrijf.

8. Focus op belangrijke taken, niet de makkelijke

Probeer makkelijke taken volledig te ontwijken. Je werkdag is van 9 tot 5, probeer deze ook zo goed mogelijk door te maken. Zorg dat jij de belangrijke taken toevertrouwt krijgt en zorg dat je deze goed afrondt, zodat je jouw plek in het bedrijf vastnagelt en niemand jouw taken kan overnemen. Prioriteren is de key.

9. Wees de oplossing voor problemen

Wil je een steunpilaar worden binnen jouw bedrijf, dan moet je oplossingen vinden voor de problemen die het bedrijf krijgt. Als jij iets fixt dat niet werkt binnen het bedrijf, dan verhoog je jouw waarde voor de baas.

10. Maak het werk van je baas makkelijker

Hoe makkelijker jij de baan van je baas maakt, hoe meer waarde hij of zij in jou ziet. Dit is een gemakkelijke manier om door kleine klusjes die je baas niet ziet zitten op te knappen een betere positie voor jezelf binnen het bedrijf te creëren. Let’s go.