Hoeveel kost een scheiding?

De duurste uitgave die bij een scheiding komt kijken is de advocaat die je in moet huren. Er van uitgaande dat een advocaat al gauw €150,- tot €200,- per uur gaat kosten, kan dit ongelofelijk snel in de hoge kosten lopen. Ook kost de uitspraak van de rechtbank geld (de griffiekosten) en het sturen van een deurwaarder naar je partner kost ook nog eens €60,- (dit heet een deurwaardersexploot).

Denk hiernaast nog aan eventuele kosten die je op kan doen door een accountant en therapeut in te schakelen en de kosten die een verhuizing met zich mee kan dragen. Een scheiding kan dus behoorlijk duur worden, maar er zijn een paar tips.

De juiste advocaat is belangrijk

Mochten jij en de persoon van wie je wil scheiden nog deels op gelijke voet staan, dan komt dit goed uit. Als jullie namelijk samen dezelfde advocaat of mediator delen, dan zullen jullie uiteindelijke kosten veel lager zijn.

Mocht het gaan om een ‘simpele’ echtscheiding, dan zijn er aanbieders die je tegen een laag tarief kunnen helpen. Denk hierbij aan een totaalprijs tussen de €385,50 en de €902,50, afhankelijk van het inkomen en de gezinssituatie (dit bedrag is inclusief btw, advocaat- en rechtbankkosten).

hoeveel kost een scheiding?

Mocht de situatie lastiger zijn (wat vaak het geval is) en je partner al een eigen advocaat hebben ingeschakeld, dan moet jij dit ook doen. In dit geval kan je er voor kiezen om van tevoren een vaste prijs af te spreken. Deze prijs ligt meestal rond de €2500,- en is dus al gauw goedkoper dan wanneer je een advocaat per uur moet betalen. Indien je met je advocaat afspreekt, zorg dan dat je goed bent voorbereid en meteen ter zake komt. Hierdoor bespaar je op tijd en dus op kosten.

Tips om een scheiding te voorkomen

Elk huwelijk dat stukloopt is ooit begonnen met een eerste date. Voorkom je scheiding en bezorg haar de perfecte eerste date. En hou daarna goed de 4 fases van de liefde in de gaten. Zo hopen jullie gelukkig te worden en te blijven zodat een scheiding voorkomen wordt en je alle kosten (en verdriet) die hierbij komen kijken bespaart.