Fase 1: Verliefd worden

Je staat in de kroeg en raakt aan de praat met een leuke meid. Jullie wisselen nummers uit en besluiten een keer ergens wat te gaan drinken. Na een paar dates weet je het: je bent verliefd. Stofjes als dopamine, oxytocine en testosteron komen vrij, waardoor jij van alles tegelijk voelt. Wanneer twee personen verliefd zijn, komen er zoveel liefdeshormonen vrij dat ze ervan overtuigd zijn dat ze voor altijd bij elkaar blijven. Maar we weten allemaal dat dit in de werkelijkheid niet zo werkt.

Fase 2: Een koppel worden

Jullie zijn verliefd en besluiten om het serieus te maken. Het is de tijd van het samenzijn en genieten van het leven. Je leert waar de ander van houdt en je leven zal om elkaar gaan draaien. In het latere stadium van deze fase zal de extreme verliefdheid verminderen en zal dit overgaan in houden van. Je kunt je een leven zonder elkaar niet goed voorstellen. Vaak denken we dat dit de ultieme fase is en dat het voor altijd zal duren, maar dan komt dus fase 3.

fases-liefde-koppel-manman

Foto via

Fase 3: Desillusie

Dit is een periode waarin de eerste echte irritaties komen. We worden sneller geïrriteerd, boos of trekken ons terug. We verlangen naar onze liefde zoals die ooit was, maar weten niet hoe we die terug moeten krijgen. We bedenken hoe onze ideale partner eruit ziet en dat dat niet meer onze huidige partner is en dus besluiten we om te stoppen met de relatie. Maar, hier zit het probleem. Omdat we in deze fase meer irritaties krijgen, gaan we een ideale partner creëren en vergeten we de leuke momenten die we met onze huidige partner hebben gehad. Hierdoor worden we nog sneller geïrriteerd en denken we dat het het beste is om ermee te stoppen. Maar wanneer je je samen door deze fase heen slaat, leer je om nóg meer van elkaar te houden en elkaar te accepteren zoals je daadwerkelijk bent.

Fase 4: Het creëren van echte, ware liefde

Een voordeel van de confrontatie waar het probleem zit in je relatie, is dat je naar de kern wordt geleidt van de oorzaak van dit probleem. Het kan zo zijn dat er nog wonden van het verleden overgebleven zijn, bijvoorbeeld het verlies van een dierbare. Het is belangrijk om hierover te praten, zodat je elkaar en misschien elkaars gedrag nog beter begrijpt. En wanneer je fase 3 hebt doorstaan en hebt geleerd om elkaar te accepteren zoals jullie zijn, komt de fase van echte, langdurige liefde.

Het kan natuurlijk zo zijn dat je erachter komt dat je echt niet bij elkaar past en dat het niet gaat werken voor de lange termijn. Misschien heb je te hoge eisen of zoek je verkeerd. Maar dit is waar je echt naar moet zoeken wanneer je op zoek bent naar ware liefde.