Kunnen we de dates nog wel betalen?

Tegenwoordig maakt bijna een op de vijf singles (achttien procent) zich zorgen over hun dates en of ze deze überhaupt nog wel kunnen betalen. Dit komt uit een onderzoek van de datingapp Happn. Het kan zelfs nog erger, zo heeft een deel zelfs hun date afgezegd omdat ze niet genoeg geld hadden. Pijnlijk. Vooral als diegene wellicht jouw potentiële droomvrouw was.

 

Hoeveel geld geven singles gemiddeld uit op een date?

Het grootste deel van de singles (zo’n 85 procent) gaat gemiddeld minstens één keer per maand op date, waarbij de meesten (31 procent) een bedrag tussen de 1 euro en 25 euro kwijt zijn. Een kleine 11 procent geeft tussen de 75 euro en 100 euro uit per date. Maar voor 8 procent is dat blijkbaar niet genoeg, zij gaan dan ook boven dat bedrag. Het hangt er natuurlijk volkomen vanaf wat jullie gaan doen. Is het alleen een koffietje of pakken jullie uit met een etentje bij een restaurant of zitten er zelfs sportieve activiteiten aan gebonden? Dan wordt de prijs van een date al gauw wat hoger.

Amsterdam is een van Europa’s duurste steden

Zo blijkt uit onderzoek, uitgevoerd in 2019 door de Deutsche Bank en gevisualiseerd door Statista, dat in veel Europese steden daten een prijzige aangelegenheid blijkt. De financiële instelling zocht uit wat de kosten zijn van een zogeheten ‘cheap date’. In het onderzoek wordt een goedkope date gedefinieerd als een taxi naar huis, lunch of diner voor twee in een pub of restaurant, wat te drinken, twee bioscoopkaartjes en na afloop nog twee drankjes. Wellicht dat je het niet eens met de definitie van Deutsche Bank dat een dergelijke date ‘goedkoop’ is, maar daar hebben we toch geen invloed meer op.

hoeveel kost een date gemiddeld geld

De duurste stad is het Zwitserse Zürich. Daar ben je meer dan 200 dollar kwijt voor een dergelijk avondje uit. Op plaats 7 vinden we Amsterdam, daar ben je bijna 141 dollar kwijt voor een ‘cheap date’. Daarmee is onze hoofdstad duurder dan Londen of Stockholm.

Weten we in ieder geval dat het voor het geld in de portemonnee beter is als we niet in Amsterdam op date gaan. Al hoeft het natuurlijk allemaal niet veel geld te kosten, zo geeft twintig procent van de singles helemaal geen geld uit op een gemiddelde date.

Wat kan je doen als ‘gratis’ date?

Je kan bijvoorbeeld een wandeling maken, moet je wel even geluk hebben dat het droog is. Maar een wandeling samen kan echt wel romantisch en gezellig zijn. Samen op het strand, door het bos of door de stad wandelen zorgt ervoor dat je de tijd hebt om goede gesprekken te voeren en tegelijkertijd de leukste spots kan bezoeken.

De volgende tip is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar je kan ook samen een spelletje spelen. Je moet dan wel tegen je verlies kunnen, want zin in ruzie op een (eerste) date is natuurlijk ook niet de bedoeling. Wel kan je elkaar natuurlijk een beetje uitdagen.

Tot slot heb je natuurlijk het alom bekende Netflix en chill. Zo hou je de date relaxed en kan je gewoon een avondje Netflixen, mét of zonder ‘chill’. Dat ligt natuurlijk helemaal aan hoe de date verloopt. Wel leer je elkaar direct beter kennen, want je moet eerst samen een leuke film of serie uitkiezen. Leg je telefoon weg en geniet samen van een avondje Netflix op de bank. We raden het echter af om dit als eerste date te doen, anders is de kans groot dat je elkaar niet helemaal leert kennen, omdat er simpelweg niet veel diepe gesprekken plaatsvinden.

Oké, nu weten we hoe duur een date ongeveer gaat zijn. Echter komen we dan op het volgende vraagstuk: wie betaalt? De man, de vrouw of gaan jullie de rekening splitten op een date? Er is onderzoek gedaan naar deze moeilijke kwestie. Lees dus of mannen moeten betalen op de eerste date.