Wat zijn de vaste kosten bij het hebben van een auto?

Met het hebben van een auto hebben we er helaas per maand last van: de vaste lasten. Wegenbelasting en verzekeringen, ze blijven je achtervolgen. Wegenbelasting (afhankelijk van het gewicht, brandstof en hoe vervuilend het voertuig is) kan je ergens tussen de € 20 en € 60 per maand kosten. De verzekering kan daarentegen variëren van € 60 tot € 120 per maand. Dat is weel afhankelijk van je rijervaring, woonplaats en hoe vaak je al met je bumper tegen anderen hebt aangezeten, oftewel schadevrije jaren.

 

Variabele kosten van je auto

De variabele kosten lijken we nooit echt grip op te hebben, zoals brandstof, onderhoud, reparaties en parkeren. Brandstof is die pijnlijke stekker die we keer op keer moeten vullen. Het is afhankelijk van hoeveel je rijdt en welke vloeibare energie de auto nodig heeft. Met de prijzen tegenwoordig kan het zo zijn dat je € 75 per keer moet betalen. De berekening kun je dan dus zelf maken.

Hoe duur is een auto per maand

Onderhoud en reparaties horen er helaas ook bij. Die kosten zijn net als een tikkie die je ontvangt na een nachtje doorhalen in de kroeg. Je kunt zomaar tussen de € 43.50 en € 79.50 per maand kwijt zijn, afhankelijk van hoe goed je de weg kent en hoe hard je die bochten neemt.

Als het laatste het parkeren. Deze uitgave is echt onderschat. Als je in Amsterdam parkeert, ben je zo € 7.50 per uur kwijt. Ouch. Maar goed, dan is het ook wel een van de duurste steden om te parkeren. Maandelijkse kosten voor het parkeren zijn lastig in te schatten. Het hangt af of je überhaupt moet betalen als je thuis parkeert of dat dat er al bij zit. Als je bijna elke dag in dezelfde parkeergarage moet parkeren kun je het beste een abonnement afsluiten, dat scheelt je een hoop kosten!

De totale kosten van het hebben van een auto

Na het doorspitten van al die cijfers van het Nibud zijn we in ieder geval een stukje wijzer geworden, maar wat kost zo’n autootje nu eigenlijk per maand? Ergens tussen de € 294 en € 645, afhankelijk van hoeveel je rijdt, hoe oud je bolide is en hoeveel schadevrije jaren je hebt.

Benieuwd hoe je makkelijk wat geld kan besparen? Met deze knop in je auto kun je tot 10% aan brandstof bewaren