Waar zijn de gemiddelde parkeerprijzen het hoogst in 2023?

Amsterdam blijft de duurste stad om te parkeren met gemiddeld een prijs van 7,50 euro per uur. In parkeergarages kan dat wel oplopen tot 10 euro. Stel je eens voor: 20 euro betalen voor 2 uurtjes parkeren. Je zal dan voor een hele middag meer geld kwijt zijn aan parkeerkosten dan het dagje shoppen in Amsterdam. In onze hoofdstad is het natuurlijk al een uitdaging om een parkeerplek te vinden, maar als je er één gevonden hebt dan betaal je je ook nog eens scheel aan de parkeerkosten. Er zijn parkeerprijzen in heel Nederland met elkaar vergeleken en daaruit is vervolgens een top vijf gemaakt. Die bestaat uit Amsterdam (7,50 euro), Utrecht (6,64 euro), Den Haag (6,50 euro), Haarlem (5.80 euro) en Rotterdam (5,52 euro).

 

In vergelijking met 2018 steeg de gemiddelde parkeerprijs in de 22 grootste steden met 29 procent. Den Haag is het meest gestegen met een stijging van 141 procent. Dat is abnormaal veel natuurlijk. In Hilversum en Hengelo zijn de parkeerprijzen weer totaal niet gestegen. Hengelo blijft daarmee de goedkoopste parkeerstad met een gemiddelde prijs van zo’n 1,90 euro per uur. Dat verschilt dus een hoop met de andere steden!

Er zijn nu ook dagkaarten ingevoerd in steden zoals Leiden, Amstelveen, Alkmaar, Delft, Dordrecht, Deventer en Tilburg. Voor mensen zonder een parkeervergunning is het verplicht om een dagkaart te kopen om in de binnenstad te kunnen parkeren. Een dagkaart kost ongeveer 23,20 euro. De gemeenten van deze steden vinden dat parkeren in de binnenstad alleen voor inwoners of bezoekers hoort te zijn.