Max Verstappen weer in actie na de zomerstop

Uitgerekend precies vier weken na de Hongaarse Grand Prix staat de Grand Prix van België op de planning. Het raceweekend op Spa-Francorchamps vindt dus plaats van vrijdag 27 augustus tot en met zondag 29 augustus.

 

Wie de zomerstop echt goed kan gebruiken in de Formule 1

Hoewel de coureurs de nodige uren maken, denk aan wekelijks simulatorwerk, eventuele commerciële werkzaamheden in de naam van sponsoren en niet te vergeten: een intensief trainingsschema met een personal trainer, zijn het vooral de medewerkers naast het circuit, die deze pauze goed kunnen gebruiken. Wat slaap pakken om de jetlag te ontspringen gaat overigens iets lastiger in economy-class. En nee, meeliften met de entourage van coureurs in de privéjet is doorgaans niet een optie.

Het Formule 1-seizoen is de afgelopen jaren uitgegroeid naar pakweg 23 races. De verwachting is dat er nog enkele races niet kunnen doorgaan, maar met andere vervangen worden. Prachtig voor de fans die na één weekend zonder racen ontwenningsverschijnselen krijgen.

Meningen verdeeld over toenemend aantal races

Voorbeeld: neem een triple-header (drie race-weekenden achter elkaar). De monteurs en rest van de crew op locatie moeten vaak in één ruk van de ene naar de andere race afreizen, waardoor ze ongeveer een maand van huis zijn. Als we de meest recente Formule 1-racekalender op de officiële website mogen geloven, dan krijgen wij dit jaar een recordaantal van vier triple-headers voorgeschoteld. Niet echt een succesformule voor een gelukkig huwelijk.

De coureurs? Die vinden het prima, vooral omdat ze vaker kunnen racen. Al geeft zo een klasbak ook verstandig toe dat het vooral voor de families van zijn crew een nogal zure appel is. Teambazen zijn hierover in dubio. Enerzijds behartigen zijn de belangen van hun manschappen. Maar toch, het gaat hier om grof geld wat de motor (vrij letterlijk) draaiende houdt, the show must go on.