Het vermogen van Dana White

Dana White ken je natuurlijk als de man die tijdens de staredowns de vechtersbazen uit elkaar probeert te houden als dat nodig is. Zie je zijn postuur, dan denk je natuurlijk al snel dat hij ook zijn sporen in de MMA heeft verdiend. Niks is minder waar. De breed geschouderde baas van de UFC heeft zelf nog nooit in de ring gevochten. Hoe hij dan wel aan zijn geschatte vermogen van zo’n 500 miljoen dollar is gekomen? Gewoon, door slim te zijn en wat geluk te hebben.

 

UFC als geldkoe

Dat er binnen de MMA en de UFC veel geld om gaat zal je niet verbazen. De gages die de topvechters krijgen uitgekeerd liegen er niet om en in veel gevallen zie je tijden zo’n main event niet alleen twee getalenteerde vechters tegenover elkaar staan, maar vaak ook miljonairs. Kun je goed klappen incasseren, dan kun je er een dik belegde boterham mee verdienen. Nog slimmer is het om je management skills te benutten voor een organisatie als de UFC zoals Dana White dat doet.

Van aerobics trainer tot miljonair

Dana White was ooit een behoorlijk goede aerobics trainer toen het geluk hem in de schoot werd geworpen. Via zijn sportactiviteiten bouwde hij een leuk netwerk van interessante mensen op en naast het lesgeven begon hij zich ook toe te leggen op het managen van enkele MMA-vechters zoals Tito Ortiz en Chuck Liddell. Na enige tijd kreeg hij te horen dat SEG – Semaphore Entertainment Group – op zoek was naar een koper voor de destijds relatief kleine UFC. Daar had White wel oren naar en samen met enkele mensen uit zijn netwerk kocht hij de UFC. Dana White werd voorzitter, zeg maar de CEO van het vehikel en bezit nu zo’n 9% van de aandelen van het bedrijf Zuffa, een onderneming dat is opgericht om het beheer van de UFC in goede banen te leiden.

Megarijk dankzij de UFC

Terwijl de UFC ten tijde van de aankoop nog relatief klein was, bleek Dana White goud in handen te hebben. Naar mate de jaren verstreken nam de marktwaarde van de UFC toe en werd dus ook Dana White steeds iets rijker. Dana besloot steeds meer aandelen te kopen en kon zo flink cashen toen hij het grootste deel van zijn aandelenpakket verkocht aan de Endeaver Group. Het gevolg was een zeer dik gevulde bankrekening. Tel daar nog even zijn jaarinkomen van 20 miljoen dollar bij op en je hebt een aardig vermogen.