De stimulerende werking van koffie

De stimulerende werking van cafeïne werd voor het eerst ontdekt door een paar herders in Ethiopië. Zij merkte dat hun geiten harder gingen lopen op de koffieplanten, die de beesten aten. Jaren later gaan veel mensen behoorlijk goed op koffie.

Natuurlijk zijn er naast koffie meer producten die cafeïne bevatten. Het zit ook in: thee, ijsthee, cola, energiedrink, chocola en zelfs chocolademelk. Maar tegenwoordig zit het ook in flesjes water, snoep en kauwgom. Het is niet vreemd cafeïne zo’n populair middel is, want het lijkt er op alsof steeds meer mensen het nodig hebben om dagelijks wat cafeïne binnen te krijgen. Toch werkt cafeïne niet voor iedereen hetzelfde. Sommige mensen worden er vooral onrustig of zelfs een beetje angstig van in plaats van dat het als opwekkend en stimulerend bedoeld is.

hoe lang voor cafeïne werkt

Hoelang duurt het voor cafeïne werkt?

Wanneer je koffie drinkt om wakker en geconcentreerd te blijven is het handig om te weten hoe lang het duurt voordat je de voordelige effecten van het drankje kunt opmerken. Cafeïne wordt al na drie of vier minuten in je bloed opgenomen. Binnen een tijdspannen van een half uur tot twee en een half uur kun je verwachten meer energie van je koffie te krijgen. Volgens het onderzoek krijgen mannen gemiddeld 600 milliliter cafeïne per dag binnen. Wanneer je in een goede gezondheid bent, zitten er aan deze hoeveelheid geen gezondheidsrisico’s verbonden.

Mocht je na dit nieuws toe zijn aan een bakje koffie, dan hebben wij goed nieuws. Het past ook prima in een dieet. Voor de calorieën hoef je een bakje koffie niet te laten staan.