Wat is cortisol?

Cortisol is het hormoon dat door het lichaam geproduceerd wordt in stressvolle situaties. Het heeft als doel om ons reactievermogen te versnellen. Dankzij cortisol wordt onze pijngrens hoger en is het lichaam gereed om te strijd aan te gaan. Ook kunnen sommige mensen sneller rennen wanneer het cortisolgehalte hoog is in hun lichaam.

Op verschillende dagdelen maakt je lichaam het stofje aan, zodat je lichaam de stress van de dag aan kan en het genoeg puf heeft om in gevaarlijke situaties te vechten of te vluchten. Cortisol wordt vooral in de ochtend aangemaakt en daar zit één nadeel aan. Cafeïne (koffie dus) en cortisol gaan niet goed samen.

Koffie en cortisol

Deze combinatie van stoffen kan je beter vermijden. Wanneer je in de ochtend een bak koffie hebt gezet om wakker te worden, zorgt de koffie er ook gelijk voor dat de cortisol in je lichaam minder wordt aangemaakt. Want in de ochtend wordt het stofje voor het grotendeels van de dag aangemaakt. In principe vervang je dus wat van dat stofje voor cafeïne.

koffie drinken voor een powernap

Overigens is één kopje niet heel slecht voor je, maar wanneer je een sterke bak maakt of je meer dan één kopje op slurpt, kan het zijn dat je lichaam afhankelijk wordt van de cafeïne. Het gevolg is dan heel simpel: dat kopje koffie is voor je lichaam noodzakelijk om in de ochtend binnen te krijgen, omdat het zelf niet meer genoeg cortisol aanmaakt om te overleven. Je kunt dit oplossen door een aantal dagen geen koffie te drinken en je humeur voor lief te nemen.

Wanneer kan je het beste koffie drinken?

Tja, wanneer kan je dan het beste een kopje koffie drinken? Het beste wat je kan doen is je bakkie tussen tien uur ’s ochtends en twaalf uur ’s middags en tussen twee en vijf uur ’s middags drinken. Op deze momenten maakt je lichaam het minste cortisol aan en raakt het dus niet afhankelijk van de koffie die je drinkt.

Wil je weten wat er gebeurt als je stopt met de ‘ochtend-cafeïne-boost’? Dan lees je hier wat de gevolgen zijn van stoppen met cafeïnegebruik.