Dat is mooi, maar koffie kent ook een andere kant: gewenning. Stoppen met het drinken van koffie is daardoor niet eenvoudig.

Wat gebeurt er als je gaat stoppen met het drinken van koffie?

Wil je stoppen met het drinken van koffie en liever overstappen op iets anders? Maak dan je borst maar nat. Nadat je (jarenlang) je lichaam van cafeïne hebt voorzien, gaat het protesteren als de cafeïne plotseling achterwege blijft. Dat gebeurt niet direct, maar onderstaande klachten kun je zo’n 12 tot 24 uur na je laatste kopje ervaren.

1. Hoofdpijn

Het nadeel van koffie is dat het invloed heeft op de bloedsomloop. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten samentrekken en er per saldo dus minder bloed naar de verschillende organen stromen. Vergis je niet: uit onderzoek blijkt dat het gaat om een afname van 27%. Stoppen met koffie drinken? Dan verlaag jij jouw inname cafeïne, dan herstelt het lichaam zich vrij snel en normaliseert de bloedtoevoer dus ook. Goed nieuws natuurlijk, maar het nadeel is dat je wel last kunt krijgen van een flinke hoofdpijn. Die verdwijnt overigens vrij snel en dus is het een kwestie van even doorbijten.

2. Vermoeidheid

Hele volksstammen zweren er bij en kunnen maar moeilijk op gang komen zonder koffie. De oppeppende werking is logisch: cafeïne blokkeert de receptoren voor adenosine. Het is net als dopamine een neurotransmitter. Doordat die ene neurotransmitter zijn werk dus niet kan doen, voel jij je na een kop koffie een stuk fitter.

koppijn vermoeidheid cafeïne

Je raadt het al: stop je met koffie drinken, dan zal je dus minder snel je fit voelen en het gevoel krijgen dat je eerder moe bent. Dat is knap vervelend, maar er is een oplossing: door gelijk na het wakker worden onder de douche te springen geef je jouw lichaam een perfecte opdonder en ben je in een keer wakker.

3. Angst en onrust

Koffie is een stimulerend middel en beïnvloedt tal van lichaamsfuncties. Zo krijg je een snellere hartslag, stijgt de bloeddruk en zorgt het ook voor een verhoogde productie van onder andere cortisol en adrenaline. Kortom, het werkt stress verhogend.

Je zou dus denken dat die effecten verdwijnen als je stop met de inname van cafeïne. Niets is minder waar, je lichaam heeft namelijk tijd nog om zich aan te passen en gedurende die periode zijn die stresshormonen nog altijd aanwezig. Het goede nieuws is dat je lichaam zich wel herstelt, het heeft alleen wat meer tijd nodig.

4. Moeite met concentratie

Behalve dat koffie je het gevoel geeft even heel snel wakker te worden, verbeterd het ook de concentratie. Dat is dan ook de reden dat koffie voor bepaalde sporten is opgenomen in de dopinglijst. Doordat cafeïne de bloeddruk verhoogt, werkt het stimulerend op de hersenen waardoor de concentratie wordt verbeterd.

Waarom moet je poepen na koffie

Dat wil niet zeggen dat je opeens sneller bent afgeleid als je stopt met het drinken van koffie, maar je kunt er wel nadelen van ondervinden op je werk.

5. Neerslachtigheid

Cafeïne staat erom bekend dat het de stemming kan verbeteren. Ook dit heeft te maken met het blokkeren van adenosine. Daarnaast is er mogelijk ook een verband tussen het drinken van koffie en een lagere kans op depressies. Opvallend genoeg zijn het juist vrouwen die dankzij koffie een lager risico op een depressie hebben. Stop je met het drinken van koffie, dan kun je dus wat neerslachtig zijn. Ook dit is slechts van tijdelijke aard.

6. Prikkelbaarheid

Ben je vaak niet te genieten als je net je bed uitrolt? Koffie helpt, bovendien ben je niet de enige die dat zo ervaart. Je zou denken dat koffie dus de scherpe randjes weghaalt, maar dat zit toch net even anders in elkaar. Het is juist de koffie die deze prikkelbaarheid stimuleert.

prikkelbaar zonder koffie

Cafeïne blijft namelijk slechts 4 tot 6 uur in je lichaam actief. Bij het wakker worden ervaar je dus in feite al de ontwenningsverschijnselen. Daarnaast speelt de lichamelijke afhankelijkheid een grote rol en dit zorgt er dus voor dat je erg prikkelbaar bent bij het ontwaken.

7. Beven

Niet alle ontwenningsverschijnselen worden door iedereen ervaren en het beven is gelukkig een van de zaken die slechts sporadisch voorkomen. Cafeïne heeft naast de eerder gemelde invloeden, ook effect op het centrale zenuwstelsel. Uiteraard is het erg kort door de bocht om te stellen dat cafeïne je rustig houdt, maar in een incidenteel geval kunnen bestaande klachten als een onrustig gevoel, angst en trillen van handen of voeten juist erger worden als je stopt met koffie drinken. Het goede nieuws: na 6 tot 9 dagen zouden de meeste ontwenningsverschijnselen niet meer aanwezig moeten zijn.

8. Weinig energie

Er is een reden dat energiedrankjes veel cafeïne bevatten: het zorgt voor meer energie. Stop je echter met de inname van cafeïne en drink je van nature al weinig tot geen energiedrankjes, dan ga je merken dat je sneller vermoeid raakt. Ook hiervoor geldt: geef het de tijd, ook dit gaat over naar mate de tijd verstrijkt.

Drink jij toch iedere ochtend een lekkere kop koffie en begint jouw buik direct te rommelen? Dit is waarom je moet poepen na koffie.