Hoeveel cafeïne in verschillende typen koffie?

Koffie is natuurlijk niet te generaliseren naar één soort. Maar hoeveel cafeïne zit er in koffie? 125 ml filter koffie bij jou thuis bevat zo’n 85 mg cafeïne, maar de 125 ml instant koffie die je op werk in je water gooit bevat 60 mg cafeïne. Toch een een verschil om rekening mee te houden. De wel bekende espresso bevat relatief gezien de meeste cafeïne met 65 mg op 50 ml. Die knalt er wel in op zo’n vroege morgen.

Decaf koffie staat voor een kop koffie zonder cafeïne maar zelfs hier zit een beetje in. Een kop van 125 ml bevat zo’n 3 mg cafeïne. Het is niet veel maar het is toch wat. Hetzelfde geldt voor thee. Mensen drinken thee vaak voor het slapen gaan of als rustgevend drankje. Pas op, want in een kop 125 ml zwarte of groene thee zit echt wel 30 mg cafeïne. Als je hier gevoelig voor bent, moet je dus echt even stoppen met koppen thee naar binnen lurken voor het slapen gaan.

verschillende soorten koffie

Hoeveel cafeïne per dag is gezond?

Zoals moeder altijd zegt: “heel veel van iets is nooit goed”. Cafeïne is echt geen uitzondering maar wel moeilijker te generaliseren. De één kan net iets beter tegen cafeïne dan de ander en ondergaat de negatieve gevolgen ook minder. Voor een man is 600 mg cafeïne nog aanvaardbaar en bij een vrouw is dat 500 mg. Denk er wel aan dat er in veel producten cafeïne zit, dus ga niet 10 koppen koffie drinken als man en denk dan dat je goed bezig bent. Maar hoeveel koffie per dag is nou een beetje de richtlijn? Per dag is 400 mg aan cafeïnerijke producten zoals koffie en energie dranken genoeg. Je raakt namelijk zo gewend aan die hoeveelheid dat tijdens het stoppen met koffie drinken je flinke ontwenningsverschijnselen kan krijgen, dus pas op.

hoeveel cafeïne is gezond

De effecten van koffie

Positieve effecten bij het drinken van koffie zijn onder andere een verhoogd energielevel en verdwijning van vermoeidheid. Geen wonder dat we het liefst in de ochtend een bakkie pleur drinken. Twee tot vier koppen koffie kan het risico op hartziekten verlagen maar drink je te veel dan kan het juist problemen opleveren. Daarnaast kan te veel koffie onder andere hoofdpijn, slapeloosheid, duizeligheid en angsten opleveren. Geniet, maar drink met mate, want de effecten van koffie lopen soms ver uiteen.