Je horloge onderhouden is belangrijk

Om heel lang met je horloge te kunnen doen, moet je zorgen dat je goed onderhoud uitvoert aan het horloge. Al helemaal als je een dure klok hebt wil je natuurlijk niet dat hij snel stuk gaat. Één van de dingen die je soms moet doen, is je uurwerk controleren. Dit kan je beter laten doen, omdat dit echt een vak apart is. Maar als je een horloge hebt die zichzelf niet oplaadt, moet je soms je batterij vervangen. En dat is onderhoud dat je prima zelf kan doen.

De batterij in je horloge

Om door te hebben dat hij aan vervanging toe is, moet je je horloge regelmatig controleren. Niet alleen óf hij nog loopt, maar ook hoe laat het op de klok is. Loopt je horloge dik twee uur achter, dan kan het best zijn dat de batterij bijna leeg is. Vervangen kan simpel zijn, maar dat ligt ook een beetje aan je horloge. Maar toch is het ontzettend belangrijk om je batterij te vervangen. Anders gaat je horloge mankementen vertonen. Je loopt het risico dat de batterij gaat lekken. De zuren die dan vrijkomen, maken het elektronische uurwerk van je horloge kapot. En dan kan je het eigenlijk meteen weggooien.

horloge batterij vervangen

Overigens moet je een waterdicht horloge nooit zelf openmaken, dit moet je eigenlijk wel door een vakman laten doen. De kans dat hij na jouw vervangmoment niet meer waterdicht is, is heel erg groot.

Hoe moet je zelf de batterij in je horloge vervangen?

Je hebt drie verschillende soorten plaatjes bij een horloge. Ieder heeft zijn eigen manier van openkrijgen. Bij een snap off back plaats je een mes of precisieschroevendraaier in de naad tussen de achterkant van de horlogekast en de kast zelf. Vervolgens wrik je met enkele bewegingen de achterkant los. Screw back horloges maak je open met een horlogekastopener, die speciaal daarvoor zijn ontworpen. Hatch back horloges herken je aan de vier schroefjes. Daar schroef je heel eenvoudig de schroefjes los.

hoe zelf horloge batterij vervangen

Wanneer je de batterij ziet zitten, haal je deze er simpel uit met een kleine schroevendraaier. Het is belangrijk om je batterij daarna even te testen, om te kijken of het echt ligt aan de batterij, of dat er een ander mankement aan je horloge is. Doet hij het echt niet meer? Dan is de volgende stap: het batterijvakje schoonmaken. Stof en vuiligheid zijn namelijk schadelijk voor het binnenwerk van je horloge. Verwijder daarom alle rotzooi die je tegenkomt met een droge doek of pincet.

Welke batterij in horloge?

In de meeste horloges zit een knoopcel. Natuurlijk is het mega belangrijk dat je de juiste batterij in het horloge stopt. Kijk dus altijd welke batterij je eruit haalt en vervang deze door precies dezelfde.