1. De tijd veranderen terwijl je het horloge draagt

Heb je ooit een juwelier de tijd van een horloge zien aanpassen terwijl deze gedragen werd? nee. En dit zou jij ook niet moeten doen. De reden hierachter is de potentiële schade die je het uurwerk toedoet wanneer je aan de kroon draait terwijl het horloge om je pols hangt. De laterale spanning geeft extra spanning op het complexe uurwerk. De volgende keer dat je de tijd of datum aan wilt passen neem je het horloge in de hand.

meller horloge staal

Horloge

Zilveren wijzerplaat €75 (deal) Shop nu

2. De kroon overspannen

Forceer nooit. Je draait niet de dop op een colafles, maar sluit een bijzonder complex uurwerk. ‘Vast-is-vast’ is de geldende regel. Wanneer de kroon niet meer verder draait zit deze voldoende vast. Geef nooit dat extra zetje. Dit kan het gehele uurwerk ontwrichten en schade toedoen.

slechte horloge eigenschappen man man 2

3. Je maakt het horloge niet schoon

En we praten hier niet over een complexe reinigingsmethode. Nee, gewoon poetsen. Een kleine (mogelijk rustgevende) bezigheid die je jezelf hoort aan te wennen. Door het horloge eens per week lichtelijk op te poetsen met een zachte doek, blijft deze schoon van stof, olie en andere viezigheid.

4. Het verwaarlozen van de leren band

We kunnen eindeloos naar de prachtige wijzerplaat kijken en het saffierglas poetsen. Maar wat we vaak vergeten is de leren band de zorg te geven die het nodig heeft. Het leer wordt blootgesteld aan zonlicht, water, vochtigheid en mogelijke cosmetica producten op oliebasis. Dit laat in het ergste geval lelijke vlekken of andere verkleuringen achter. Om dit te voorkomen dient het leer schoongemaakt te worden met een doek. Aangezien leer een natuurproduct is, is het logisch dat deze naar een bepaalde tijd versleten is. Vervang de band wanneer het nodig is en blijf niet langdurig met een versleten leren band rondlopen.

horloge blauw

Blauw

Horloge €299 Shop nu

5. Je doucht en zwemt met je horloge om

‘water resistance’ is niet hetzelfde als ‘waterproof’. En douchen met een horloge om is simpelweg onnodig. Mocht je over een duikhorloge beschikken, dan kan er natuurlijk met het horloge gezwommen worden. Let wel op dat de kroon goed dichtgedraaid zit. Wanneer je met je duikhorloge in de zee hebt gezwommen dien je deze af te spoelen zodat er geen zoutresten achterblijven.

slechte horloge eigenschappen man man 1

6. Verstel niet de tijd/datum tussen 9 uur ’s avonds en 3 uur ’s nachts.

Tussen deze twee tijdstippen wordt het datum weergave mechaniek in werking gezet. Om het uurwerk niet te belasten, verstel je de tijd en datum niet tussen deze twee tijdstippen.

7. Je stelt het horloge bloot aan zware omstandigheden

Ja, het horloge oogt stoer, is gemaakt van de meest hoogwaardige materialen en kent een ruige geschiedenis. Toch is het een sierraad en dient deze met zorg behandelt te worden. Ga je klussen? Doe je horloge af. Werk je met bijtende materialen? Doe je horloge af en pas op met extreme temperaturen.

Rolex submariner

Volg deze simpele tips en je dierbare horloge blijft langer mooi.