Whisky schenken: de juiste temperatuur

Een whisky drink je bij voorkeur niet te koud, maar ook niet te warm. Hanteer de stelregel dat de kamertemperatuur het beste is om de whisky te schenken. Dat is dus 15 tot 18 graden. Bij die temperatuur komt elke whisky tot zijn recht, of het nu een single malt, een Ierse whisky of een Amerikaanse bourbon is. Die kamer temperatuur is niet alleen van het belang bij het inschenken en drinken, ook voor het bewaren geldt die regel.

Whisky drinken: hoeveel moet er in een glas?

Behoor je ook tot de groep die standaard klaagt over de hoeveelheid whisky die je in je glas aantreft in een restaurant of aan de bar? Helemaal vreemd is dat niet, volgens de richtlijnen zit er in een whiskyglas ‘maar’ 35cc. Dat is dus niet bijzonder veel. Gelukkig gelden die richtlijnen thuis niet en kun je als je er een keer echt zin in hebt, gewoon je eigen maten aanhouden.

Het beste whiskyglas om te serveren

Dat je whisky niet in een longdrink glas serveert, dat moge duidelijk zijn. Maar wat is dan wel het meest geschikte glas voor deze godendrank? Ook wat betreft de keuze voor glas verschillen de meningen, maar hanteer als onveranderbare regel dat de manier waarop je de whisky drinkt, bepalend is voor het glas wat je gebruikt.

Whisky puur drinken

Of het nu om een malt wisky gaat of juist om een blend whisky; drink je het puur, dan voldoet een tulpglas. Gewoon zonder toevoegingen of franjes.

hoe whisky schenken serveren

Een tulpglas heeft een kenmerkende lange steel en oogt erg fragiel. Dankzij de versmalling blijven de aroma’s hang lang hangen en geniet je extra van de unieke smaak en geur. Een goed voorbeeld van een tulpglas voor je whisky is het de Glencairn Crystal. In tegenstelling tot het reguliere tulpglas heeft deze variant een korte steel in combinatie met een brede voet.

Water in de whisky

Volgens sommigen is de toevoeging van een klein beetje water absoluut noodzakelijk om de aroma’s tot hun recht te laten komen. Of dat klopt is nog maar de vraag. Feit is wel dat bepaalde whisky’s bijzonder aangenaam smaken met de toevoeging van wat water. Dit is in ieder geval wel van toepassing als je een duidelijke voorkeur hebt voor cask strength whisky. In dat geval gaat het niet zozeer om de smaak, maar om het alcoholpercentage naar beneden bij te stellen.

Hoe dan ook, voeg je water toe, dan is de tumbler het meest ideale whiskyglas. Het is een kort, cilindervormig glas en ligt lekker in de hand. Dat je er heerlijk uit kunt drinken is dan ook logisch.

Whisky ‘on the rocks’

Naast water, kun je jouw whisky ook gewoon ‘on the rocks’ drinken. Met ijs dus (of whiskystenen die in de vriezer gelegen hebben). Ook in die situatie volstaat het whisky schenken in een tumbler glas. Bij voorkeur doe je eerst ijsklontjes in het glas en voeg je de whisky toe. Genieten maar!