Geniet van een relatief goedkope, heerlijke malt whisky

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is de prijs een slechte raadgever als je op zoek gaat naar een goede whisky. Natuurlijk, een exclusieve malt whisky kost een paar centen, maar dat geldt ook voor wijn. Toch kun je met wat geduld een hele bijzondere whisky aanschaffen die vele malen beter smaakt dan wat je op basis van de prijs zou verwachten. We zetten vijf whisky’s op een rij die gewoon de moeite van het ontdekken waard zijn.

Monkey Shoulder 70 cl

+/- 23,50 euro

Eigenlijk hoort deze whisky niet in dit rijtje thuis. Het grootste argument daarvoor is dat het geen (single) malt whisky is. Waarom dan wel vermelden? Omdat de Monkey Shoulder met een beetje fantasie het predicaat ‘triple malt’ verdient. Het is een blended whisky, bestaande uit drie single malts: Glenfiddich, Balvenie en Kininvie. Malt Master David Stewart is verantwoordelijk voor deze perfect smakende whisky. Heerlijk zacht en rond met een fris aroma.

goedkope goede whisky

Dalwhinnie Years whisky 70cl

+/- 33,50 euro

Dalwhinnie is eigenlijk, heel oneerbiedig gezegd, een typische vrouwenwisky. Dat is niet beledigend bedoeld, integendeel. De Dalwhinnie 15 jaar oude malt whisky is een van de zes Classic Malts of Scotland en mag om die reden alleen al niet ontbreken. Het unieke turfrijke water zorgt voor een heerlijk zachte en zeer toegankelijke Highland whisky. Het is licht rokerig met een zoete, soepele smaak. Kortom, de ideale whisky om je gasten te verrassen.

dalwhinnie whisky onder 50 euro

Glenfarclas 15 Years Malt Whisky 70cl

+/- 46,50 euro

Een werkelijk goede malt whisky vinden die al een behoorlijke leeftijd heeft bereikt voor nog geen 50 euro is een uitdaging op zich. Ook al behoort de Glenfarclas niet direct tot de meest bekende malt whisky’s, is dit toch echt een typische Highland single malt whisky. De whisky wordt al zes generaties lang gestookt in Speyside en is nog altijd ondergewaardeerd. Dat een whisky van deze kwaliteit vaak een stuk duurder is, is niet zomaar. Alles wat je van een Highland malt whisky verwacht vind je er in terug. Een licht rokerige smaak met zoete tonen door de rijping op sherryvaten zorgt ervoor dat je deze whisky niet snel zult vergeten.

goedkope whisky sherry

Glengoyne 12 Years 70cl

+/- 47,00 euro

Glengoyne is geen doorsnee malt whisky. Allereerst wijkt het productieproces sterk af van wat gangbaar is. Zo wordt er alleen warme lucht gebruikt om de gerst te laten ontkiemen in plaats van rook. Ook het water is van een bijzondere kwaliteit. Als je daarnaast beseft dat de whisky een extra rijping in sherryvaten heeft ondergaan, dan kun je op je vingers natellen dat je hier een juweeltje te pakken hebt. Gewoon in stilte van genieten of met goede vrienden.glengoyne whisky

Glen Moray 12 Years 70cl

+/- 34,00 euro

Als je gewoon een goede whisky zoekt zonder meteen diep in de buidel te moeten tasten, dan is de 12 jaar oude Glen Moray is bijzonder goede keuze. Ondanks de relatief lage prijs is het zeker geen allemans vriend. Deze heeft een duidelijk karakter terwijl het toch een zeer toegankelijke whisky blijft. Deze Speyside single malt whisky heeft geen rijping in sherryvaten ondergaan, maar in Amerikaanse bourbonvaten. Dit geeft het geheel een licht zoete smaak met licht kruidige tonen.

glen moray