Gooi er niet meteen in dat jij je niet wil binden

Het is een slecht idee om een eerste date te beginnen met vertellen dat je serieus daten niet ziet zitten. Stel je komt binnen met; “Hi, leuk je weer te zien. Ik heb er zin in, maar ik wil me niet binden”. Dat verpest meteen de hele sfeer, dan had je net zo goed niet kunnen afspreken.

Behalve dat het nogal een moodkiller is zo meteen aan het begin kan het ook arrogant overkomen, alsof die ander zich wel per se wil binden. Totdat je weet wat haar bedoelingen zijn hoef je dit nieuws nog niet meteen te delen. Het kan zomaar zijn dat zij ook op zoek is naar een friends with benefits soort relatie. Te lang wachten is overigens ook weer niet goed en niet netjes.

serieus daten MAN MAN

Begin met een welgemeende “sorry”

Leg de schuld bij jezelf en zeg sorry voor het feit dat je nog niet klaar bent voor serieus daten. Doe niet alsof het niks is en probeer er niet snel overheen te praten. Als de ander wel iets serieus wilde kan het best vervelend zijn, houd hier rekening mee. Zeg dat het je spijt en dat je begrijpt als het hier eindigt voor haar; en doe hier dan ook zeker niet moeilijk over. Respecteer de keuze.

Leg zo goed mogelijk uit waarom je nog niet wil binden

Misschien kom je net uit een serieuze relatie, wil je vrijheid in je leven om bijvoorbeeld te kunnen verhuizen als je dat wil of ben je gewoon nog niet toe aan een relatie. Wat de reden ook is, deel die reden met de ander. Laat het niet bij enkel een “sorry, ik ben er niet klaar voor”. In dit geval is mysterieus zijn niet zo’n goed plan. Dit maakt het voor haar misschien ook nog minder erg, als ze de reden begrijpt voorkomt dit vaak woede.

Ben eerlijk over de toekomst

Als je zegt dat je op dit moment nog niet toe bent aan een relatie, dat je nog wat meer tijd nodig hebt, kan dit de indruk wekken dat je hier in de toekomst wel voor open staat. Als dat ook zo is, dan is het prima. Als je al weet dat het nooit wat serieus gaat worden, dan is dit allesbehalve prima. Zeg eerlijk dat het nooit wat serieus gaat worden of dat je niet weet of je het in de toekomst wel zou zien zitten. Dit is veel eerlijker naar haar toe dan vaag blijven, daar wordt ook niemand beter van.

niet willen binden

Let op met clichés

“Het ligt niet aan jou, je bent geweldig. Maar het is niet de juiste tijd nu, het ligt echt helemaal aan mij.” Iedereen kent dit wel, uit het echte leven of anders uit films en series. Maar toch zal zij denken dat het aan haar ligt, want waarom is zij geen wifey material? Als je je niet wil of kan binden en dit ligt echt niet aan haar, dan moet je dit proberen echt duidelijk te maken. Maar als het wel aan haar ligt? Als je haar gewoon niet als je toekomstige partner ziet maar als leuk tijdverdrijf? Dan kun je dit cliché beter achterwege laten.

Ook als je casual date moet je respect voor haar hebben

Friends with benefitscasual dating zonder exclusief voor elkaar te zijn of hoe je het ook wil noemen. Ook dit soort relaties moeten met respect worden behandeld. Dat het niet je vriendin is en dat er een moment komt dat het stopt wil niet zeggen dat je haar kunt behandelen alsof ze er niet toe doet. Behandel haar netjes een spreek ook uit dat je om haar geeft, ondanks dat je haar niet ziet als relatiemateriaal. Dit is belangrijk, voor haar en voor de relatie die je op dat moment hebt. Als je dit niet kan is een relatie gedoemd te mislukken, hoe casual die ook is.

Wel op zoek naar iets serieus? Dan is écht daten wellicht een verstandige keus.