Uit de kast komen, een big deal?

We hebben het hier natuurlijk over homoseksualiteit. Dit kan nog wel eens lastig zijn wanneer al je vrienden telkens opscheppen over al die meisjes, of je familie voor de zoveelste kreeg vraagt waarom je nog geen vriendin hebt. Het enige waar jij aan kan denken is dat die vriendin er nooit zal komen en je op zoek bent naar een vriend. Je krijgt alleen al de kriebels als je denkt aan uit de kast komen: hoe ga ik dit in godsnaam doen? Wie moet ik het allemaal vertellen? Op wat voor manier kan ik het het beste vertellen?

Maak je niet te druk, je bent namelijk niet de enige die homoseksueel is en het is niks om je voor te schamen. Het is wie jij bent en als mensen dat niet accepteren, wat enorm vervelend is, dan hebben ze blijkbaar niet het beste met je voor. Twijfel je alleen nog op de manier waarop of zie je het helemaal niet zitten? Geen paniek, wij helpen je op weg.

Bereid je voor

Ga van tevoren bij jezelf na wat je wilt gaan zeggen wanneer je uit de kast komt. Denk hier bijvoorbeeld aan op welke manier je het gesprek wil aangaan. Spring je gelijk in het diepe of bouw je het gesprek op? Vergeet daarbij niet het feit dat iedereen er anders op kan reageren. De één zal misschien zeggen: “Dat wist ik al lang”. En de ander zal misschien wat minder positief zijn. Maar laat je daardoor niet tegenhouden, want jij bent wie je bent en daar mag je trots op zijn.

tips uit de kast komen MAN MAN

Schrijf het op

Ben je niet zo’n prater of ben je bang dat je helemaal vast gaat lopen tijdens een gesprek? Dan is de oplossing misschien wel simpeler dan je denkt. Schrijf een brief, hiermee verlaag je de drempel voor jezelf. Het is voor sommigen namelijk makkelijker om gevoelens en gedachtes op papier te zetten dan het hardop te zeggen. Daarbij gun je degene aan wie je de brief schrijft ook meer tijd om de boodschap tot zich te nemen en te reageren.

Één op één vs groep

De manier waarop je het gaat vertellen kan erg afhangen van je omgeving. Bedenk daarom vooraf of je het één op één wil gaan vertellen of in een groep. Wanneer je het in een groep gaat vertellen kan het zomaar zijn dat mensen anders reageren dan wanneer je alleen bent met degene. Mensen kunnen namelijk erg beïnvloed worden door een ander. Het liefst wil je natuurlijk een eerlijk en oprechte reactie krijgen over je coming out, daarom adviseren we je om het één op één te doen. Vergeet daarbij niet te denken aan de plek waar je het wil gaan vertellen. Thuis op de bank kan misschien veel comfortabeler zijn voor je dan een openbare plek. Kies daarom altijd een plek uit die voor jou het veiligst voelt.

Je beste vriend

Ben je bang hoe je vriendengroep of je ouders gaan reageren op het feit dat je homoseksueel bent? Vertel het dan eerst aan je beste vriend of vriendin. Deze kent jou het beste en zal je (hopelijk) altijd steunen in wat voor situatie je ook zit. Vaak gaat dit ook makkelijker dan je denkt, je bromance is namelijk niet zomaar kapot te krijgen. Daarbij kan je beste vriend je wellicht ook helpen om het nieuws aan je ouders te vertellen. Of je steun bieden wanneer je het aan de rest van de vriendengroep gaat vertellen.

tips uit de kast komen MAN MAN

Gun mensen de tijd

De mensen aan wie je het vertelt kunnen heel verschillend reageren en hebben elk hun eigen manier om aan het idee te wennen. Sommige zullen misschien wel doen als of er niks veranderd en je niet anders gaan behandelen dan voorheen. Andere zullen wat afstand van je nemen omdat ze het niet hadden zien aankomen. Gun de mensen daarom wat tijd om eraan te wennen, iedereen is anders. Geef ze wat ruimte. Wanneer zij er klaar voor zijn zullen ze dit ook laten merken.

Ben geen dramaqueen

Wil je niet te veel aandacht trekken over het feit dat je homo bent en geen dramatische reacties oproepen? Ben dan zelf ook geen dramaqueen. Wanneer je je coming out op een dramatische manier aanpakt kunnen mensen daar namelijk ook heftig op gaan reageren. Doe het wel altijd op de manier hoe jij het prettig vindt. Laat je door niemand dwingen en vertel het pas als jij er aan toe bent. Mensen zullen het misschien al door hebben maar laat je hierdoor niet in een hoekje drijven. Doe het op je eigen tempo en kies voor je geluk.