Wat is de beste manier om iemand te dumpen?

Bij het wordt dumpen denk je wellicht snel aan het negatieve gevoel dat er bij komt kijken. Toch is het minder erg dan je denkt, als je het maar een beetje tactvol brengt. Dat betekent dus niet anders dan duidelijk maken dat het echt niets meer gaat worden tussen jullie. Nu kun je nooit voorkomen dat je iemands hart breekt, maar de aanpak kun je wel veranderen.

De moeilijkheid van het dumpen van een iemand heeft te maken met de emoties die erbij komen kijken. Je zal dus rekening moeten houden met de manier waarop zij vermoedelijk zal reageren en ja, dat verschilt van persoon tot persoon. Uit onderzoek blijkt dat de manier waarop slecht nieuws wordt verteld, bepalend is voor de manier waarop men daar op reageert. Zo kunnen we verschillende scenario’s laten zien waardoor je weet welke aanpak het beste bij een bepaalde situatie werkt.

Wees eerlijk en direct, maar niet bot

Eerlijk zijn is van groot belang in een relatie, maar ook bij het verbreken van een relatie is het zaak om dat te hanteren. Duidelijkheid en directheid dus. Ga dus geen smoesjes bedenken als je haar wil dumpen, maar zeg gewoon waar het op staat.

hoe dump je iemand op de goede manier

Dat wil niet zeggen dat je ermee weg komt door te zeggen dat haar beste vriendin veel beter kan zoenen, pak het wel subtiel aan. Het gesprek beginnen met ‘we moeten even praten’, werkt nog altijd beter dan ‘ik stop ermee want ik ben nu met een ander aan het daten’.

Geef duidelijkheid, maar wees niet te soft

Juist door subtiel en tactvol het gesprek te benaderen, houd je rekening met haar gevoelens en is de klap minder hard. Het blijft natuurlijk vervelend voor haar, maar je geeft haar dan wel de duidelijkheid die nodig is. Probeer ten alle tijden te voorkomen dat je het ‘te soft’ aanpakt. Dat levert wellicht een beperkt schuldgevoel bij jezelf op, maar het is in feite erg egoïstisch, bovendien kan zij daardoor juist denken dat er nog een kans op herstel aanwezig is.

Weet je niet zeker of je door wil gaan met je relatie? Check dan de tekenen dat je in een slechte relatie zit.