Kan je handzeep ook gebruiken om je gezicht te wassen?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je jouw face wash bent vergeten als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Het enige dat er eigenlijk is, is handzeep. Kan je handzeep ook gebruiken om je gezicht te wassen of niet?

Zeep beschadigt de huid

Dermatoloog Dr. Ellen Marmur vertelt hoe zeep op je gezicht eigenlijk werkt. Er zijn speciale cleansers voor je gezicht. Deze zorgen ervoor je de viezigheid en oliën van je gezicht af kunt wassen. Toch kan deze ook de pH waarde van je huid aantasten. Normaal ligt deze waarde tussen de 4.5 en de 6.5, maar door deze cleansers zal dit buiten dit ratio vallen. Door middel van een zachte moisturizer zal deze pH waarde weer op het juist level komen en de beschadiging rechttrekken. Daarom is het belangrijk om na het wassen van je gezicht, je huid opnieuw te hydrateren door een moisturizer te gebruiken.

moisturising dry oil

Moisturizing dry oil

Gezichtsverozrging €12 Shop nu

Gebruik liever geen handzeep voor je gezicht

Je kunt de beschadiging van de cleansers nog repareren met moisturizer, maar handzeep kan zoveel schade aanrichten dat zelfs moisturizer dit niet meer kan oplossen. Dan kun je de huid hydrateren wat je wilt, maar het richt zoveel schade aan dat dit amper recht te trekken is. Je huid zal dan ook heel strak en droog aan kunnen voelen.

Er zijn zoveel verschillende soorten zepen omdat elk lichaamsdeel een andere manier van schoonmaken nodig heeft. Er zitten dan ook in elke zeep andere ingrediënten die het juiste effect geven voor het lichaamsdeel.

handzeep-gebruiken-gezicht-wassen

Handzeep is erg hard en krachtig. Het moet er tenslotte voor zorgen dat je heel veel viezigheid van je handen afkrijgt. Handzeep is veel te agressief voor je gezicht, want het doel van handzeep is tenslotte om bacteriën te doden. De kans is groot dat je huid zal uitdrogen als je handzeep gebruikt om je gezicht te wassen. Als je vaak je handen wast zul je ook wel merken dat je handen wat drogen aanvoelen. Dit gebeurt ook op je gezicht maar dan veel sneller omdat de huid op je gezicht een stuk gevoeliger is.

Huidirritaties en verergering van de acne

Ook kan handzeep op je gezicht ervoor zorgen dat je erg veel last krijgt van huidirritaties. Aangezien de huid steeds droger wordt, zullen er steeds meer irritaties op de huid optreden. Je kunt meer last krijgen van puistjes, verstopte poriën of rode, droge plekken op het gezicht.

Het klinkt in eerste instantie erg logisch dat een handzeep die bacteriën doodt erg goed is tegen acne. Dat is dus niet zo en in sommige gevallen maakt het de acne alleen maar erger. Acne ontstaat door hormonale veranderingen of teveel olie op de huid. Daarom is het erg belangrijk om juist een zeep te gebruiken die hier specifiek voor gemaakt is. Dan wordt het probleem ook daadwerkelijk opgelost.

gentle face wash

Face Wash

Gentle €8 Shop nu

Dus kan je handzeep ook gebruiken om je gezicht te wassen? Wij raden aan om het niet te doen.

Benieuwd hoe het wel moet? Lees dan hoe je als man je gezicht moet wassen.