Dat door de zon gebruinde koppie is verleden tijd. De zon heeft plaats gemaakt voor een deken van grijze wolken en een meedogenloze ijzige wind. Je kan het ontkennen, het niet chill vinden, maar iedereen moet er aan toegeven dat deze onbarmhartige weersomstandigheden ervoor zorgen dat ook jouw huid kurkdroog wordt. Ook de overgang van een koude fietstocht naar een warme woonkamer; een wollen sjaal; korte nachten en lange dagen werken ook niet bepaald bevorderend. Zijn wij even gezegend met een aantal makkelijke handelingen waardoor je tijdens de feestdagen er wel fresh bij kunt lopen.

1. Niet voor de wol

Er zijn echt tig aanstichters voor een droge huid. Een waar je je wellicht niet van bewust bent is je kleding. Stoffen irriteren de huid. Vooral bij mensen die al gevoelig zijn voor een droge huid. Wol is de grootste boosdoener. Wanneer het direct kriebelt als je het aantrekt, weet je dat het mis is. Layer je wollen trui dan met een katoenen shirt en laat die wollen sjaal maar voor wat het is.

2. Houd je mond…

Intact. Ja, ook met dat deken van grijze wolken voor de zon weet dat zonnetje UV-straling op jouw mond te twinkelen. Daar zijn we gevoelig voor, dus koop ook voor de winter een goede lipbalsem.

 

3. Keep it (p)layer

Een terugkomend thema is layering. Het is naast stijlvol ook nog praktisch. De constante omslag van een koude naar warme omgeving vindt je huid niet leuk. Met slimme lagen die makkelijk aan en uit te trekken zijn ben je altijd voorbereid op plotse klimaatveranderingen.

 

4. Douch tijd

Net als dat je huisgenoot het niet relaxed vindt als jij weer eens 45 minuten water staat te verspillen in de badkamer, vindt ook je huid dit niet fijn. Te lang douchen onttrekt belangrijke oliën uit je huid. Hetzelfde geldt voor te heet douchen. Houd het kort en warm. Niet heet, warm.

 

5. Inzepen

We proberen niet je douchsessie te verpesten, maar ook zeep is gedurende de wintermaanden niet al te best. Ook dit onttrekt essentiële huidoliën. Hoe lekkerder de zeep ruikt, hoe slechter deze waarschijnlijk is voor de huid. Hiermee willen we niet zeggen dat je jezelf niet meer in hoeft te zepen, maar probeer wat minder heftig geurende producten.

6. Het weerwoord

Mocht je toch zo verbonden zijn aan je favoriete geur of merk, is er een manier om er niet voor te zorgen dat je naar de filistijnen gaat: amandelolie. Dit gaat het negatieve effect van de zeep tegen door de olie-exstracten die amandel bevat.

7. Precisiewerk

Vind je amandelolie een beetje té? Je kan ook kiezen voor iets toegankelijkere hulpmiddelen. Smeer hydraterende crème direct na het douchen op de huid voor het beste resultaat.

8. Zonne(ver)brand

Dit is speciaal voor de wintersporters onder ons: dat het koud is betekent niet dat de zon je geen schade kan doen. Naast een skipas is ook wat zonnebrand verstandig als je die zwarte piste teniet gaat doen.

9. Gezichtstraining

Van die uren pompen in de gym krijg je niet alleen waanzinnige biceps, het helpt ook met het versterken van je huid en bevordert de vochtigheid van de huid.

Een klein probleem, te veel sporten zorgt voor het tegenovergesteld en droog de huid uit. Overdrijf niet en houd het gewoon bij een aantal uur in de week.

10. Uprade je fruitshake

Het is ook nog eens een lekkere toevoeging op je ontbijt: mix penen, sinaasappel en citroensap met wat melk in een blender. Gezond en het zorgt voor een natuurlijke blos op je gezicht zonder dat je hoeft te emigreren naar zuid Spanje. Dit verhelpt niet helemaal het probleem, maar het zorgt er wel voor dat je er niet als een zombie bijloopt.