1. Operatie is het laatste redmiddel

Hoewel veel mannen denken dat een operatie dé oplossing is voor het terugkrijgen van je haar, is dit niet waar. Het is vaak beter om eerst naar alternatieven te kijken, omdat het nog goed mogelijk is dat het haar zichzelf herstelt. Er zijn bijvoorbeeld verschillende therapieën, zoals met Finasteride en Minoxidil, die uitstekende resultaten leveren voor veel mannen met dunner of terugwijkend haar. Op die manier kun je de haartransplantatie nog even uitstellen, wat een blessing in disguise is.

2. Meerdere haartransplantaties is geen uitzondering

De kans is groot dat je niet één, maar meerdere transplantaties nodig gaat hebben. De gemiddelde patiënt zal twee tot vier haartransplantaties nodig hebben in zijn leven. Dan gaat het vooral om touch-ups en gemiste plekjes opnieuw bedekken.

3. Een haartransplantatie is geen geneesmiddel

Ook haar dat getransplanteerd is, kan namelijk weer uitvallen en er bestaat hiervoor geen geneesmiddel. Daarom adviseren haartransplantatie-chirurgen ook om 12 maanden voor een behandeling al aan de medicatie te gaan, op die manier heb je de beste kans dat de transplantatie slaagt.

haartransplantatie mannen

4. Het is verre van goedkoop

Beter gezegd: goede haartransplantaties kosten veel geld. Daarom is ook de tip: investeer in de procedure, het gaat namelijk over je gezondheid. Wees daarom ook kritisch als je de praktijk uitzoekt die de procedure gaat verzorgen.

5. Je verzekering vergoedt het niet

Een haartransplantatie is iets waar je zelf voor kiest, en dus niet noodzakelijk. Je zorgverzekeraar zal zich niet laten overhalen ook maar iets te vergoeden. Daarom is vooruit plannen belangrijk: je moet rekening houden met de financiële impact van je haartransplantatie.

6. Littekens

De medische wetenschap heeft de afgelopen jaren zijn technieken enorm weten te verbeteren, maar littekens – permanente littekens – zijn een feit van het leven met haartransplantaties. Meerdere factoren bepalen de ernst van littekens, van de vaardigheid en ervaring van de chirurg tot het type procedure dat wordt gebruikt. Toch zul je er niet geheel onderuit komen.

7. Je kunt alleen je eigen haardonor zijn

Helaas kan alleen je eigen haar in je hoofdhuid worden getransplanteerd. Vanaf de vroegste tekenen van haarverlies is het van belang dat je goed op je haar let om het sterk en gezond te houden, omdat je nooit weet wanneer je het nodig hebt.

8. Je moet tenminste een week vrij nemen van je werk

Een haartransplantatie is een belangrijke procedure. In de periode van herstel is het belangrijk uit de zon te blijven, rust te nemen, gehydrateerd te blijven en eventuele tekenen van infectie onmiddellijk aan je arts te melden. Zwellingen en pijn kunnen voorkomen, dus het is niet de bedoeling dat je je inspant. Een week vrij nemen van werk is dus het minste wat je voor je lichaam kunt doen!

Wil je nog even over de procedure nadenken? Tot die tijd zijn er genoeg kapsels die de kalende man enorm goed staan.