Wat zijn film flops?

Om te weten welke films het slechtst scoren, hebben we gekeken naar het budget en de opbrengst van de film. Als de opbrengst enorm tegenviel in vergelijking met het budget, kun je spreken over een film flop. Bij deze films is dat bij de meerderheid het geval. Sommige producties op de lijst hebben misschien wel winst gemaakt, maar deze vielen niet in de smaak bij de producenten of het publiek. Zie hieronder de grootste film flops van het afgelopen jaar:

10. Serenity

Serenity staat op de tiende plek in deze lijst. Voor dit project van Stephen Knight (Peaky Blinders, Taboo) werd zo’n 25 miljoen dollar uitgetrokken. Alleen de opbrengst lag ergens rond de 14,3 miljoen dollar. Een flink verlies dus. Opmerkelijk als je kijkt naar de topcast van de film: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jeremy Strong en Djimon Hounsou. De film werd met 1,5 ster beoordeeld door Filmtotaal.

9. Hellboy

Hellboy bestaat al heel erg lang. De eerste film kwam uit in 2004 en heeft sindsdien veel vervolgen en reworks gekregen. In tegenstelling tot de eerste Hellboy film, deed het laastst uitgekomen deel het minder. Het budget voor Hellboy was 50 miljoen dollar, de opbrengst 44,6 miljoen dollar. Bovendien werd de film niet goed ontvangen door recensenten.

8. Missing Link

Missing Link is een stop-motion geanimeerde avonturenfilm. In tegenstelling tot de twee voorgaande film flops had Missing Link een enorm budget. Namelijk zo’n 100 miljoen dollar. Wat heeft de film wereldwijd opgeleverd? Nou, daar zal de producent vast van hebben wakker gelegen. De opbrengst was 24 miljoen dollar. Een verlies van ruim 76 miljoen.

7. Ugly Dolls

Ugly Dolls is een tekenfilm boordevol muziek en humor. In de fantasie tekenfilm worden de stemmen ingesproken door bekende muzieksterren. Bijvoorbeeld Kelly Clarkson, Nick Jonas en Pitbull. Dat kan niet misgaan, zou je zeggen. Niets bleek minder waar, want het budget lag rond de 45 miljoen dollar. De opbrengst was slechts 32,4 miljoen dollar.

6. X-Men: Dark Phoenix

De X-Men franchise doet het al jaren goed op het witte doek. Superhelden, mutanten, actie, noem het allemaal maar op. Allen het laatste voldeed niet aan de verwachtingen van de fans. Marvel had een budget van maar liefst 200 miljoen voor Dark Phoenix. De film draaide wel winst, de opbrengst was namelijk 252 miljoen, maar de verwachtingen van de fans lagen te hoog.  Zo krijgt de film een 4,3 op Metacritic waarbij het hoogst haalbare een 10 is.

5. The Goldfinch

Als we het hebben over flink wat verlies draaien, dan hebben we het over The Goldfinch. Deze film met onder andere Nicole Kidman, Finn Wolfhard (Stranger Things) en Sarah Paulsen viste naast het net. Het budget was 45 miljoen, de opbrengst 9,8 miljoen.

4. Docter Sleep

Deze film draait nog in sommige bioscopen en heeft tot nu toe al winst gedraaid. Waarom staat Docter Sleep dan toch op de lijst? De film is gebaseerd op een boek van Stephen King en werd geregisseerd door Mike Flanagan (Haunting of Hill House). Alleen de film draaide buiten de Verenigde Staten slechts 12 miljoen dollar. Doctor Sleep kwam alleen niet op een heel tactisch moment uit, namelijk ongeveer tegelijkertijd met Joker. Dat zegt waarschijnlijk al genoeg.

3. Terminator: Dark Fate

Arnold Schwarzenegger kennen we natuurlijk allemaal. Zijn succes in de eerste Terminator films was ongekend, maar daar bleef het ook bij als het gaat over deze franchise. Want veel succes heeft Dark Fate hem niet geboekt. De film draaide wel een flinke winst, zo’n 65 miljoen, maar wordt door vele recensenten gezien als het einde van de Terminator franchise. De film is niet origineel genoeg en de fans wilde eens een keer wat anders zien. Dat is niet gelukt

2. Midway

Midway is een oorlogsfilm gebaseerd op de gebeurtenissen van Pearl Harbor. Japan viel op 7 december 1941 de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor aan in Hawaï. In de film worden deze gebeurtenissen boordevol actie nagespeeld. De acteurs (Woody Harrelson, Ed Skrein en Patrick Wilson) spelen stuk voor stuk echt bestaande personages. Het is alleen fout gegaan in de uitvoering. Door de vele CGI actiescenes is de emotionele kracht van de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan en wordt er net het verkeerde pad bewandeld volgens vele critici.

1. Charlie’s Angels

Charlie’s Angels is de laatste film op deze lijst met de grootste film flops van 2019. In deze film spelen mooie, goede vrouwelijke actrices als Naomi Scott, Elizabeth Banks en Ella Balinska. Ook X-Men legende Patrick Stewart heeft een rol in de actiefilm. De film is gebaseerd op de stripverhalen van John Layman en werd in 2003 al verfilmd. Wat blijkt nou: Charlie is een vrouw en heeft al die tijd gebruik gemaakt van een stemhervormer. Daarnaast is de versie uit 2019 geen sequel op de versie uit 2003. Het budget was 48 miljoen, de opbrengst 43,5 miljoen.