1. Een wandeling

De eerste gratis date optie ligt misschien een klein beetje voor de hand, maar zegt daarmee misschien wel meer dan je denkt. Een stukje wandelen samen lijkt wellicht saai, maar valt of staat absoluut bij de plek die je uitkiest. Nederland heeft namelijk veel te bieden, en je hoeft er vaak niet eens ver voor te reizen. Sterker nog, eigenlijk leent elke stad zich wel voor een wandeling waar de natuur, dan wel de historische binnenstad centraal staat. En het beste van alles: wandelen kost géén geld! Daarnaast is het bewezen dat men makkelijker praat tijdens een activiteit als wandelen dan in een statige setting aan tafel in een café of restaurant. Mocht je de wandeling willen verrijken met iets lekkers kun je natuurlijk een koffie-to-go meenemen, die je slechts een paar euro zal kosten. Slenter samen door de (verlichte) straatjes van een stad naar keuze of ga samen de natuur in.

2. Bordspelletjes spelen

Het lijkt misschien wat oubollig, maar bijna niets in Hollandser dan een ouderwets bordspel. En die raken steeds meer in trek en zijn daardoor ook prima geschikt als date-activiteit. Het grote voordeel aan het spelen van bordspelletjes is, naast dat het je geen cent kost, dat je enorm veel keuze hebt. Je kunt er werkelijk alle kanten mee op: van kort tot lang, van luchtig tot spannend en van traditioneel tot fanatiek. Als je flink wil uitpakken en een lange adem hebt, kun je kiezen voor Monopoly of Risk. Heb je meer zin in een spannend spel, kun je kiezen voor Cluedo of Truth or Dare. Een leuke bijkomstigheid van dat laatste spel is dat je elkaar ook nog eens beter leert kennen. Ben je meer van de traditionele bordspellen? Kies dan voor Ganzenbord of Mens Erger Je Niet.

 

3. Samen sporten

Als je beiden sportief bent, is samen sporten misschien wel een van de beste date-opties die is is! En opnieuw goed nieuws: er zijn verschillende mogelijkheden en het kost je geen drol. Als je een sport beoefent, is de kans namelijk vrij groot dat je ergens een lidmaatschap hebt afgesloten. Dat betekent dat je gratis en voor niets bijvoorbeeld een tennisbaan kunt huren, het voetbalveld op kunt gaan of het zwembad in kunt duiken. Bijkomend voordeel: je date leert ook meteen een belangrijk onderdeel van jouw leven kennen. Als je geen lidmaatschap bij een sportclub hebt lopen, kun je er ook voor kiezen om samen een stuk je fietsen, skeeleren of hard te lopen. Mocht het echt lekker weer zijn, kun je er ook voor kiezen om samen te gaan zwemmen in een natuurplas.

4. Seizoensgebonden activiteiten

Natuurlijk ben je soms afhankelijk van het weer als je tijdens een date een (gratis) activiteit wil ondernemen. Een goed voorbeeld daarvan is schaatsen: als het flink gevroren heeft kost het je niets, mits je schaatsen in de kast hebt staan. Als de omstandigheden daar zijn, mag je deze kans dan ook eigenlijk niet laten liggen. Helaas vriest het niet elke winter even hard en zul je soms moeten uitwijken naar een betaald alternatief. In de zomer kun je ervoor kiezen om samen naar het strand te gaan en een verfrissende duik in de zee te nemen of lekker te gaan picknicken in het park. Maar ook in de herfst en de lente is er genoeg te beleven: denk bijvoorbeeld aan het rapen van kastanjes in het bos tijdens het najaar, of het fotograferen van ontluikende flora in het voorjaar.

5. Een film of serie kijken op de bank

Een date thuis is ook zeker een optie, want met een avondje Netflixen op de bank is ook helemaal niks mis. Het kan zelfs wel lekker relaxed zijn om een beetje achterover te leunen en samen een filmpje te kijken. Een nog beter idee is echter om samen een nieuwe serie op te starten. Het leuke hieraan is namelijk dat je tussendoor even pauze kunt nemen om met elkaar te kletsen, én dat je meteen een reden hebt om elkaar nog een keer te zien. De kans dat je de hele serie in één avond uitkijkt is namelijk klein. En waar je samen aan begint, maak je ook samen af, toch?

Mocht je daten niet duur, maar vooral tijdrovend vinden, kun je de nieuwe datingtrend stacking proberen!