Skiën in Georgië: Gudauri is de goedkoopste plek van Europa

Als je in een wat goedkoop gebied wil skiën dan moet je in het prachtige Georgië zijn, en dan wel het skigebied Gudauri. Wij kwamen deze verborgen parel tegen op het Instagram-account danila.reizen. Zij noemt deze plek ‘het goedkoopste skigebied van Europa’.

Het populaire ski-oord op zo’n 2200 meter hoogte is het grootste skigebied van Georgië met 76 kilometer aan skipistes. Met 18 skiliften tot wel bijna 3300 meter hoogte is dit een serieus skigebied waar je je heerlijk kunt uitleven. Dat Georgië een goedkoper land is, betekent dat niet dat het vrijwel geen geld kost. Wanneer je naar Gudauri gaat moet je rekening houden met de volgende kosten:

Vervoer

Een retourvlucht vanaf Amsterdam naar Tbilisi in Georgië kan je (als je buiten het hoogseizoen gaat) regelen voor zo’n 300 euro. Dan moet je beschikbaarheid wel relatief flexibel zijn, anders betaal je vaak iets meer. Toch is het daarnaast wel praktisch om binnen het gebied van A naar B te kunnen komen. Bovendien is het skigebied nog bijna 100 kilometer rijden vanaf de luchthaven. Een auto huren is dus eigenlijk wel een must. Voor vier dagen kun je voor ongeveer 85 euro een auto huren. Hier komen nog wel benzinekosten bij, afhankelijk van hoe veel je rijdt.

Skiën

Wanneer je gaat skiën moet je ook nog rekening houden met de huur van ski’s, en met de aanschaf van een skipas. Een skipas kost in Gudauri ongeveer 23 euro per persoon voor een dag. Daarnaast heb je ook nog ski’s of een snowboard nodig als je deze thuis niet hebt liggen. Afhankelijk van het hoog- of laagseizoen betaal je tussen de 14 en 28 euro voor een snowboard of een set ski’s.

Goedkoop skiën

Verblijf

Je onderkomen kan je zo duur maken als je zelf wil. Als je goedkoop wil skiën heb je minder dure opties zoals een hostel, maar je hebt ook hartstikke leuke huisjes waar je prima in kan vertoeven. Aangezien we het over een budget skivakantie hebben, gaan we eventjes uit van een klein appartementje (een beetje privacy is toch wel lekker). Als je dit goed boekt, is het mogelijk om voor ongeveer 40 euro per persoon per nacht, een prima hotelletje/appartementje te regelen. Met een beetje geluk zit het ontbijt hierbij inbegrepen.

Eten/drinken

Eten en drinken in Georgië is over het algemeen goedkoper dan in Nederland. Toch kan je ook dit weer zo duur maken als je zelf wilt. Stel, je gaat uit eten en wil een burgertje happen, dan kost dat daar ongeveer 7 euro. Een halve liter bier kost ongeveer € 3,50. Is dat even lekker! Laten we ervan uitgaan dat je voor een hapje eten buiten de deur tussen de 12,50 en 15 euro kwijt bent. Uiteraard kan je ook luxere tentjes opzoeken en ben je dan wat meer kwijt. Voor de standaard boodschappen kun je ongeveer uit gaan van zo’n 10 euro per dag, afhankelijk van hoe luxe je leeft.

De totale kosten van een wintersport in Georgie

Bij elkaar kosten de goedkoopste opties ongeveer 660 euro. Dat is voor vier dagen, exclusief benzine en wanneer je de huurauto met één iemand anders deelt. Gemiddeld kan je dus goedkoop skiën voor 165 euro per dag. Let op: wij hebben het laagseizoen berekend. In het hoogseizoen betaal je ongetwijfeld een stuk meer. Het is in ieder geval wel mogelijk om voor dit bedrag op skivakantie te gaan.

Benieuwd welke locaties duur zijn om te skiën? Check dan dit artikel over de vijf duurste skigebieden van Europa.