Inderdaad: Nederland mist dus net die top 10 plek. Vorig jaar stonden we nog op plek 13, en dit jaar zakten we af naar plek 15. Verder staat ons continent, Europa, wel zes keer in de lijst. De VS staat als 35e op de lijst, wat niet gek is. Bij de beoordeling van de gezondste landen wordt namelijk gekeken naar de levensverwachting van mensen in een bepaald land. Strafpunten worden toegeschreven bij sprake van veel obesitas en tabaksgebruik. Ook zijn factoren als sanitaire voorzieningen en schoon water meegewogen.

De top 10 gezondste landen

Welke van de 169 landen dan wel de gezondste 10 van de wereld zijn? Check het hieronder:

10. Israël

Gezondheid Israel

Misschien denk je niet meteen aan dit land, als het gaat om de gezondheid van de bevolking, maar toch is hier de levensverwachting wel 82,9 jaar, en daarmee relatief hoog.

9. Noorwegen

Noorwegen gezondheid

Noorwegen is het eerste Europese land in de lijst. Noorwegen heeft het hoogste aantal verpleegsters en verloskundigen per inwoner van Europa, maar kampt ook met het meeste drugsgebruik en het hoogste zelfmoordcijfer van de Noordse landen, meldt Business Insider.

8. Singapore

Singapore gezondheid

Vorig jaar was Singapore nog het gezondste Aziatische land, maar door een daling van 4 plekken staan ze nu niet meer zo ver bovenaan. Wat wel opmerkelijk is aan Singapore is dat ze een hoog aangeschreven zorgstelsel hebben.

7. Australië

Australia Health

Australië op plek 7 is geen verrassing: door de Australische sportcultuur en het buitenleven is het land een van de gezondste plekken ter wereld.

6. Zweden

Zweden gezondheid

Zweden is in rating gestegen. Het land ging van de achtste naar de zesde plaats. Het ijzersterke – door de overheid gefinancierde – zorgstelsel krijgt zo’n 12 procent van het jaarlijkse bbp. Dat is een van de hoogste aandelen ter wereld.

5. Zwitserland

Swiss Zwitserland Health

Het bergachtige land is met zijn prachtige natuur de droom van elke wandelaar. Een dieet bestaande uit veel fruit en granen en een sportieve cultuur zorgen voor opnieuw een plek in de top 10 gezondste landen.

4. Japan

Japan Health

Japan heeft de positie van Singapore overgenomen als gezondste land van Azië. Ze klommen namelijk 3 plaatsen omhoog in de index. Onder andere door een dieet van vette vis en rijst hebben Japanners een van de hoogste levensverwachtingen ter wereld.

3. IJsland

Iceland IJsland Heath Gezondheid

IJsland mag dan wel afgelegen en klein zijn, maar wat publieke gezondheid betreft hoort het land bij de top 3. Ondanks een terugval van de tweede naar de derde plaats heeft IJsland nog altijd veel prachtige natuur, een van de hoogste levensverwachtingen en een door de overheid gefinancierd zorgstelsel in de stijl van Noord Europa.

2. Italië

Italy Health

Onderzoek heeft aangetoond dat mediterrane diëten* (zoals in Italië) tot de gezondste ter wereld behoren. Mede daardoor is de levensverwachting in Italië hoog en heeft het zelfs een zogeheten blauwe zone op Sardinië. Een blauwe zone is een gebied waar mensen meetbaar langer leven dan elders.

1. Spanje

Spain health gezondheid Spanje

Spanje is maar liefst vijf plekken gestegen op de ranglijst van dit jaar en heeft daarmee Italië van de nummer-1-positie verdrongen. Het lijkt er op dat gerechten als paella en gazpacho thuishoren op de lijsten voor gezond eten.

In 2040 zal Spanje de hoogste levensverwachting ter wereld hebben, voorspelt het Washington Institute for Health Metrics and Evaluation. Spanje heeft nu al de hoogste levensverwachting van de Europese Unie.

*Volgens verschillende onderzoeken zorgt het mediterrane dieet, dat bestaat uit o.a. extra vierge olijfolie en noten, voor minder hartproblemen. Het is een van de verklaringen waarom de mediterrane landen het zo goed doen in deze ranglijst.