Het gemiddelde IQ in Nederland

Benieuwd naar het gemiddelde IQ van de Nederlander? Dan hebben wij goed of slecht nieuws voor je. Doorgaans wordt een IQ van tussen de 90 en 110 als een normaal / gemiddeld IQ beschouwd. Wanneer jouw IQ hoger is dan 130 mag jij jezelf onder het rijtje hoogbegaafde rekenen. Tussen de 120-129 ben je begaafd en je bent bovengemiddeld wanneer je tussen de 110-119 zit. Tussen de 80-89 ben je beneden gemiddeld en mocht jij lager dan 80 scoren, dan ben je helaas zwakbegaafd. Mocht jij in die laagste categorie vallen, deze tien gewoontes maken je slimmer. Misschien helpt dat een handje.

gemiddeld IQ

Een gemiddeld IQ (wereldwijd)

Zoals bovenstaand beschreven stond, wordt een IQ van tussen de 90 en 110 als een gemiddeld IQ beschouwd. De Nederlander zit hier dan ook tussen, met een gemiddeld IQ van 102. Dus zit jij hierboven, dan kan jij stellen dat je slimmer bent dan de gemiddelde Nederlander. Wat nog wel leuk is om te weten is dat de Nederlanders op plek 6 staan in de wereldranglijst. Dus mocht je een hoger IQ hebben dan 102, dan ben je ook nog eens slimmer dan de gemiddelde wereldbewoner. De top 10 wordt aangevuld door de volgende landen:

1-Hong Kong: 107

2-Zuid-Korea: 106

3-Japan: 105

4-Taiwan: 104

5-Singapore: 103

6-Oostenrijk, Duitsland, Italië en Nederland: 102

10-Zweden en België: 101

Of het nou daadwerkelijk wat uitmaakt, dat laten we in het midden. Maar het is sttiekem toch wel fijn dat wij zo hoog genoteerd staan. Zeker wanneer je ons kleine kikkerlandje vergelijkt met de grote spelers op deze aarde. LAnden als China of de Verenigde Staten staan namelijk ver buiten de top 10. Het hoge IQ mondt zich ook uit in onze economie, aangezien wij meer een dienstverlenend land zijn dan een productieland. Want landen zoals India, China en Vietnam staan dan ook niet in de lijst.

gemiddeld IQ

Wij mogen ons dus officieel slimmer rekenen dan onze zuiderburen. Om maar eens te testen of jij zo’n slimmerik bent, kan je op de volgende website een IQ-test doen. Dan kan jij je vrienden eens laten zien wie de slimste van de groep is.