Sommigen zijn ermee geboren, anderen moeten het aanleren. En wanneer jij niet de uitverkorene bent dat je met een groot stel hersenen bent geboren, zullen de volgende 10 gewoontes je helpen om je slimmer te maken.

1 Stel vragen

Houd je gedachten en ogen open, wanneer je iets niet weet of niet begrijpt, vraag het dan. Of wanneer je een woord tegenkomt dat je niet kent, zoek het op. Door steeds te blijven zal je algemene kennis enorm verbreden.

2 Lees veel

Wanneer je er een gewoonte van maakt om veel te lezen, zul je merken dat jij jouw kennis verbreedt. En berichten op Social Media van je vrienden vallen niet onder deze categorie van ‘lezen’.

lezen-slimmer-manman

3 Kom erachter wat je motiveert

Wanneer je een onderwerp hebt gevonden dat je interessant vindt, is het ook niet erg om hier meer over op te zoeken en hier in te duiken. Zorg ervoor dat het onderwerp je hersenen blijft stimuleren.

4 Verander je dagelijkse routine

Je kunt natuurlijk iedere dag hetzelfde ontbijt nemen, precies op dezelfde tijd lunchen en dezelfde weg nemen naar het werk. Maar door verandering aan te durven in het dagelijks leven, daag je je hersenen uit om creatief te zijn en hierdoor blijven ze onbewust bezig.

5 Ga om met slimme mensen

Door je te mengen tussen slimme mensen, word jijzelf ook geïnspireerd door de gesprekken die ontstaan en ga jij jezelf uitdagen.

slimmer-mensen-manman

6 Maak tijd om te reflecteren

Soms doen we zoveel dingen tegelijk, dat we niet meer weten waar we nu eigenlijk mee bezig zijn. Het is belangrijk om tijd te nemen voor een pauze en jezelf te reflecteren. Dit is goed voor je leerproces. Houd bijvoorbeeld een dagboek bij. Het is bewezen dat je hier slimmer van wordt, het boost namelijk je geheugen en je leert van je ervaringen.

7 Daag jezelf uit

Kies niet altijd voor de makkelijkste weg. Druk en productief zijn twee begrippen die niet altijd op dezelfde lijn zitten. Jouw ideale toekomst kan alleen door jou gerealiseerd worden. Door jezelf uit te dagen houd je jezelf scherp.

8 Zorg voor je lichaam

Genoeg slaap, gezond eten en genoeg bewegen zijn minstens zo belangrijk om slimmer te worden dan alleen veel lezen. Je hersenen zullen je dankbaar zijn wanneer je goed voor je lichaam zorgt. Ja, alles staat met elkaar in verbinding.

slimmer-gewoontes-manman

9 Pas je nieuwe kennis toe

Het heeft geen zin om nieuwe dingen te leren wanneer je deze gelijk vergeet. Slimme mensen passen de kennis die ze hebben niet alleen toe om succesvoller te worden maar vooral om iemand met waarde te zijn.

10 Schrijf je ideeën op

Je kent het vast wel, we zijn onderweg en ineens schiet ons iets te binnen of krijgen we een fantastisch idee, maar aan het einde van de dag zijn we het vergeten. Door je ideeën meteen op te schrijven, sla je ze ook op. En wie weet ben jij wel de opvolger van de uitvinder van de paperclip (die hierdoor miljardair is geworden).

ideeën-slimmer-manman