Hoe je werkt is veel belangrijker dan hoeveel je werkt. Hier zit waarschijnlijk het grootste verschil tussen jou en je slimme collega. Uit een onderzoek van Stanford is gebleken dat je productiviteit na een 55-urige werkweek alleen maar naar beneden gaat, dat het geen nut heeft om meer te werken. Personen die 70 uur per week werken, krijgen net zoveel gedaan als personen die er 55 werken. De volgende punten helpen je om in het weekend op te laden, zodat je je werkweek met 200% kunt beginnen.

1 Uitschakelen

Slimme mensen weten hoe ze het werk moeten uitschakelen in het weekend. Wanneer je je werkmodus niet kunt uitschakelen in het weekend, heb je je werk eigenlijk nooit verlaten. Het gevoel hebben dat je 24/7 bereikbaar moet zijn voor werk, weerhoudt je ervan om echt op te laden in het weekend en nieuwe focus te vinden voor de maandagmorgen. We snappen dat je ook in het weekend misschien je werkmails moet checken, maar plan hier een bepaalde tijd voor in. Plan bijvoorbeeld op zondagochtend, nadat je je kinderen naar voetbal hebt gebracht, een uurtje in dat je mails mag checken en mag reageren op voicemails. Het plannen van korte periodes dat je aan je werk mag besteden, zal ervoor zorgen dat je stress vermindert en dus de werkweek weer fris kan beginnen.

2 Plan zo min mogelijk klusjes

Klusjes hebben de gewoonte om je hele weekend over te nemen. Wanneer dit gebeurt, neemt dit de tijd weg om te relaxen, tenzij je van klussen relaxt wordt. Maar over het algemeen wordt klussen gezien als werk en wanneer je hier dus het hele weekend mee bezig bent, heb je een 7-dagen durende werkweek. Daarom is het ook belangrijk voor bepaalde klussen om ze in te plannen. Heb je ze niet af binnen de ingeplande tijd? Dan ga je er volgend weekend mee verder.

3 Sporten

Sporten wordt vaak gezien als een ‘moetje’, maar wanneer je dit weet los te laten zul je merken dat je je er werkelijk beter door voelt. Sporten helpt je hersenen om creatiever te denken, met nieuwe ideeën te komen en stress te verminderen. Heb je echt niet veel tijd, omdat je leuke dingen op de planning hebt staan? Een wandeling of een High Intensity Interval Training van een half uurtje zijn dan een goede optie. Maak hier een routine van in je weekend en je zult merken dat het je makkelijker de week door helpt.

4 Reflecteren

Het reflecteren van je week is heel belangrijk. Alleen dan kun je dingen verbeteren. Kijk op vrijdagavond terug op je werkweek en schrijf op wat goed ging en waar verbetering in zit. Leg dit vervolgens de rest van het weekend aan de kant en pak het er maandagochtend pas weer bij. Zo weet jij op maandag wat je te doen staat, maar heb je wel plek voor andere gedachten in het weekend.

5 Las tijd in voor familie

De werkweek is vaak zo druk dat je amper tijd hebt om te relaxen en tijd door te brengen met je familie. Bezoek je ouders of neem je meisje mee naar haar favoriete restaurant. De kleine dingen helpen je te ontspannen.

slimme-mensen-weekend-familie-manman

6 Plan iets in dat je nog nooit hebt gedaan

Of dat heel lang geleden is. Koop tickets voor dat ene concert waar je altijd al een keer heen wilde of ga indoor skydiven met je vrienden. Uit onderzoek is gebleken dat het plannen van iets leuks je helpt om doordeweeks ook positiever te zijn. De week ervoor omdat je er dan naar uitkijkt, en de week erna omdat je er dan vol enthousiasme over verteld.

7 Zet je wekker op dezelfde tijd

Het is heel verleidelijk om in het weekend een keer goed uit te slapen, maar dit zorgt ervoor dat je ritme verstoord raakt waardoor je doordeweeks extra veel moeite hebt met opstaan. Wanneer je wekker op een standaard tijd staat, worden je hersenen getraind om op die tijd klaar en actief te zijn. Dat is ook waarom je vaak net voor je wekker wakker wordt. Moet je slaap inhalen? Ga dan gewoon eerder naar bed.

8 Plan tijd voor jezelf in voor de ochtend

Naast de geplande activiteiten en tijd met je familie is het ook belangrijk dat je even wat tijd voor jezelf krijgt in het weekend. En de ochtend is hier de beste optie voor. Vind een manier om je ochtend te plannen met een activiteit waar je passie ligt, dit zorgt ervoor dat je de rest van de dag gelukkiger bent.

9 Bereid de komende week voor

Je week voorbereiden kan veel stress en onnodig tijdverlies schelen. Een kleine 30 minuten kunnen er al voor zorgen dat jij je week veel relaxter begint. Je hebt namelijk al een plan en het enige wat je hoeft te doen is je hieraan te houden.

Plannen, daar komt het op neer. En laat dit nu net iets zijn waar slimme mensen vaak goed in zijn. Wanneer je je leven op orde hebt en voor jezelf weet wat je nog moet doen, maar tegelijkertijd ook de rust kunt pakken die je nodig hebt, zal dit je productiviteit gedurende de week verhogen en krijg je dus meer gedaan in een relatief kortere tijd.