Gelukkig huwelijk

In onze cultuur ligt de focus vooral op het samen komen van twee mensen, en veel minder op samen blijven en samen gelukkig zijn. Meerdere experts beweren dat een positieve kijk op het leven enorm bepalend is voor jullie geluk samen. Onderzoek laat zien dat de kans van slagen groter is wanneer jij je focust op goede dingen en deze beter probeert te maken. Besteed dus vooral aandacht aan de sterke kanten van jullie beiden en accepteer de mindere dingen.

Zorg ook voor een eigen leven

In het begin van een relatie is het allemaal super leuk en gezellig. Je kunt niet van elkaar afblijven, op het werk ben je soms zelfs afgeleid en vrienden moeten maar even wachten. Maar als dat te lang duurt, gaat er iets mis. Zeker als je je vrienden verwaarloost. Je moet zorgen dat jullie beiden ook een eigen leven hebben, zowel qua vrienden als hobby’s en activiteiten. Daarna kun je elkaar daar over vertellen, want passie is één van de dingen die we aantrekkelijk vinden in een partner.

Gelukkig huwelijk MAN MAN

Omarm de positieve dingen

Als de relatie wat langer duurt en je wordt meer comfortabel met elkaar, zijn de positieve emoties niet meer zo vanzelfsprekend als in het begin. En al zeker niet zonder daarvoor moeite te doen. Onderzoek heeft uitgewezen dat een gelukkig huwelijk vaak is gebaseerd op stellen die de positieve emoties omarmen en benadrukken. Ze wachten er ook niet op totdat die gevoelens toeslaan, ze gaan hier actief naar opzoek. Vraag je dus af wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat die emoties elke dag terug blijven komen. Dit kan door iets heel simpels komen, zoals een leuke activiteit samen of in de ochtend samen ontbijten. Een beetje investeren hierin kan je veel moois opleveren.

Haal mooie herinneringen op

En dan bedoelen we niet alleen de herinneringen samen, maar ook de persoonlijke herinneringen. Als ije elke dag een tijdje aan mooie herinneringen denkt, zorgt dit voor meer geluk. Deel verhalen uit elkaars verleden, vraag naar mooie herinneringen of vraag naar de dromen die je partner vroeger had. Hoe meer je hier beiden open over bent, des te dieper de band is die jullie samen hebben.

Focus je op elkaars sterke karaktereigenschappen

Vraag jezelf zo nu en dan af wat de sterke punten van je partner zijn. Je zou denken dat je dat weet, maar als je het daadwerkelijk op moet noemen denken veel mensen daar toch een tijdje over na. Dit kan van alles zijn. Nieuwsgierigheid, goed koken, sporten of juist heel goed in het werk wat diegene doet. Hier kan je het samen over hebben, wat vor beiden voordelen oplevert. Bovendien is het gewoon leuk, want iedereen hoort natuurlijk graag goede dingen over zichzelf.

gelukkig huwelijk MAN MAN
Foto via: Instagram Andre Hamann

Ben dankbaar voor elkaar

Een op het eerste gezicht voor de hand liggende tip die in de praktijk toch wat minder voor de hand liggend blijkt te zijn. Ben oprecht dankbaar voor elkaar en spreek dit ook uit. Zeg niet alleen dankjewel, zeg ook waarom je je partner dankbaar bent. Een goede tip hierbij is focussen op de kwaliteit van je partner en het gebaar dat zij geeft. Niet op hetgeen wat jij er aan hebt. Zo voelt je partner zich oprecht gewaardeerd. En dat is het gevoel waar iedereen het warm van krijgt, toch?

Mannen die een gelukkig huwelijk hebben weten hoe het moet, dus daar kun je altijd van leren.