Dit is het salaris van Mark Rutte

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, je hoeft niet jaloers te zijn op Mark Rutte. Er wordt namelijk veel vergaderd in Den Haag, overleg gevoerd en werkbezoeken afgelegd. Met 40 uur in de week ga je het dus zeker niet redden, bovendien moet je ook nog eens allerlei kritische Kamerleden te woord staan en de talloze journalisten die het na vijf keer uitleggen nog niet snappen. Kortom, een zware baan, maar dan wel een waar je als baas van Nederland zo’n 170.000 euro aan overhoudt.

View this post on Instagram

Veiligheid staat hoog op de internationale agenda. Het vraagt ons voorbij de grenzen van ons eigen land en continent te kijken. Hier draaide het om tijdens de @MunSecConf, de grootste veiligheidspolitieke bijeenkomst van het jaar waar regeringsleiders, ministers, NGO’s, media en academici praten over huidige en toekomstige uitdagingen op veiligheidsgebied. Naast een boeiende conferentie, was het een mooie gelegenheid om mensen te spreken die ik anders zelden tref. Zo sprak ik onder meer met Facebook-oprichter Mark Zuckerberg (@zuck), premier Sabah Al-Khalid Al-Sabah van Koeweit en Minister-president @masrourbarzani van de Koerdische Regio van Irak. Daarnaast nam ik deel aan een paneldiscussies over Europese strategische autonomie, de trans-Atlantische samenwerking en veiligheid in de Aziatisch-Pacifische regio. De paneldiscussies onderstreepte nogmaals het belang van internationale samenwerking met gelijkgestemden om problemen rond instabiele regio’s over de hele wereld aan te pakken. Europa moet hier een actieve rol in spelen en zich meer als een geopolitieke topspeler laten zien.

A post shared by Mark Rutte (@minpres) on

Geen vast inkomen voor de minister-president

Een jaarsalaris van bijna twee ton klinkt lekker, maar vergeet niet dat het beroep van politicus geen vaste baan is. Je hebt dus geen vast contract, bovendien kan het in theorie na een paar maanden al afgelopen zijn. Mark Rutte weet in ieder geval wel hoe hij moet aanblijven: hij is al sinds 2 oktober 2010 premier van Nederland. Leuk natuurlijk, maar voor het salaris hoeft hij het niet te doen. De CEO van een groot bedrijf in Nederland verdient al gauw meer, veel meer. De CEO van Ahold, J. Rishton, verdient bijvoorbeeld 2.2 miljoen per jaar en F. Sijbesma, de CEO van DSM, strijkt 1.2 miljoen jaarlijks op. Mark Rutte moet het doen met een schamele 170.910 euro. Dat is dan wel inclusief vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.

Geen medelijden met Mark Rutte

Overigens hoef je niet echt medelijden te hebben met Mark Rutte. In de eerste plaats heeft hij er zelf voor gekozen, bovendien blijkt het premierschap steeds vaker een leuke aanvulling op het CV te zijn. Zijn voorganger Balkenende begon na zijn vertrek uit de politiek als adviseur en partner bij accountantskantoor Ernst & Young. Daar strijkt hij jaarlijks zo’n 440.000 euro op en is daarnaast nog voor een dag in de week aangesteld als hoogleraar aan de Erasmus Universiteit. Ook oud-premier Wouter Bos doet het niet slecht. Ook hij houdt zich bezig als adviseur en kan jaarlijks ruim vier ton laten bijschrijven. Voor Mark Rutte is er dus nog steeds hoop.