Geld tips in moeilijke tijden

Van arbeiders tot bedrijfseigenaren, miljoenen mensen ervaren een soort van ontbering in verband met de pandemie. Gesloten deuren, verminderde verkoop en een daling van de totale omzet hebben bijgedragen aan flink baanverlies. Met het zweet op je voorhoofd kijk je naar je bankrekening en verzin je manieren om rond te komen. Haal diep adem en lees verder, wij hebben namelijk verschillende tips op een rijtje gezet waarmee jij financieel deze tijd doorkomt.

1. Bekijk je financiële situatie goed om te besparen

Het is erg belangrijk om goed in beeld te hebben hoeveel geld je binnenkrijgt, waar het aan uitgegeven wordt en waar je misschien uitgaven kan verkleinen. Hoewel het een stressvolle situatie is, is dit een goed moment om een budget te ontwikkelen, gewoonten op te bouwen om minder uit te geven en meer te besparen. Zorg ervoor dat je eerst de basis behandelt, zoals nutsvoorzieningen, huur- of hypotheekbetalingen, medicijnen en boodschappen. Kijk dan naar gebieden waar je kunt bezuinigen – ook al is het maar tijdelijk.

2. Leer de kunst van beleggen

Mocht jij (tijdelijk) geen werk meer hebben, dan moet er toch op één of andere manier geld worden verdiend als je niet genoeg gespaard hebt. Zit jij veel thuis? Dan is dit hét moment om je te verdiepen in aandelen. Als je nog niet veel kennis hebt over dit onderwerp, neem dan veel informatie tot je over beleggen voor beginners. Word je hier een een baas in en vind jij over een tijd weer een baan? Dan heb je een leuke bijverdienste en misschien wordt het zelfs een hobby van je.

beleggen

3. Kijk wat je regering voor je kan betekenen op het gebied van geld

De regering heeft aanzienlijke middelen vrijgemaakt voor zowel mensen als bedrijven. We zullen hier hier niet in detail op ingaan, maar een uitgebreide werkloosheidsverzekering kan het gat in je financiële situatie opvullen. Voor het eerst kunnen freelancers en zelfstandigen van een bepaald soort voordelen genieten als traditionele werknemers.

4. Laat jouw bank je helpen

De meeste grote banken bieden minimaal uitstel van betaling aan voor degenen die het momenteel moeilijk hebben. Als je momenteel een grote lening hebt, zoals een hypotheek of autolening, is het zeker de moeite waard om contact op te nemen met jouw bank om te zien welke opties voor je open staan.

geld sparen financiële tips

5. Vergeet niet geld te sparen

Als je in deze periode nog steeds een aanzienlijk inkomen verdient, spaar dan zo veel mogelijk. Wat je niet wil doen – als je het kunt vermijden – is geld opnemen van beleggingsrekeningen. Als je dit doet wanneer de markt down is, kunnen verliezen worden geblokkeerd. Hierdoor wordt voorkomen dat jouw geld de kans krijgt om te profiteren van een marktherstel.

6. Wat niet te doen

In deze tijd van grote onzekerheid is het gemakkelijk om te vertrouwen op leningen, creditcards en vooraf gespaarde pensioenfondsen. Dit kan handig zijn om op korte termijn rond te komen. Maar als het enigszins mogelijk is, doe het dan niet.