Hoe word je financieel onafhankelijk

Voor haar boek ‘The Next Millionaire Next Door: Enduring Strategies for Building Wealth‘ sprak de Amerikaanse auteur Sarah Stanley met zo’n 600 miljonairs. Ze concludeerde dat zij die hun kantoorbaan opzegden een zelfde pad volgden richting financiële onafhankelijkheid. Dit komt omdat ze veelal een aantal dingen hetzelfde doen die wat afwijken van normale gewoontes. Ze richting hun leven in omtrent een aantal belangrijke pilaren die hun de mogelijkheden bieden om bijzondere carrièrestappen te maken. Lees hier hoe jij dit ook kan doen en financieel onafhankelijk kan worden.

financieel onafhankelijk MAN MAN

Geef minder uit dan dat je je kan veroorloven

Het klinkt heel logisch. Wanneer je meer uitgeeft dan dat je verdient, zul je er niet rijker op worden. Zelfs wanneer je uitgaven en inkomsten ongeveer op hetzelfde niveau zitten, zul je er niet veel op vooruit gaan. Miljonairs gaven de tip om minder uit te geven, geld opzij te zetten en zo mogelijkheden en flexibiliteit te creëren. Je mag natuurlijk genieten van het leven en jezelf zo nu en dan verwennen. Maar probeer ook eens onder je eigen levensstandaard te leven. Neem genoegen met minder, bespaar geld. Je geeft jezelf op die manier kansen om carrièrestappen te maken en dingen buiten je baan uit te proberen.

Verzin iets dat extra inkomen oplevert

Vooral op financieel gebied zul je hard moeten werken wanneer je veel wilt bereiken. Alleen een regulier baantje zal je in veel gevallen niet de bankrekening geven waar jij naar hunkert. Het zal je tijd en inspanning kosten, maar zij die erin slagen meerdere bronnen van inkomsten op te zetten, maken meer kans om veel kapitaal op te bouwen. Probeer van je hobby je werk te maken. Het klinkt wellicht makkelijker dan dat het is, maar wanneer je het echt graag wilt is het alles behalve onmogelijk.

financieel onafhankelijk MAN MAN

Word zelfstandig ondernemer

Dit is zeker niet voor iedereen weggelegd. Risico’s en stressgehaltes zijn hoger, waar zekerheden en vangnetten lager zijn. Echter lonen deze risico’s dubbel en dwars wanneer er goed mee wordt omgegaan dan. Met een succesvolle onderneming zal je in vrijwel alle gevallen veel meer verdienen dan met een reguliere baan. De vraag is of de risico’s en kwaliteiten opwegen tegen de beloningen en valkuilen.

Uiteindelijk begint het bij jezelf en is een positieve instelling essentieel. Zorg dus dat je deze negatieve eigenschappen kwijtraakt om succesvol te worden.